Откриха тримата туристи, пострадали в Пирин

Откриха тримата туристи, пострадали в Пирин | StandartNews.com

Трима туристи, които пострадаха при слизане от връх Вихрен, са открити. Това съобщиха от Планинска спасителна служба пред "Стандарт". И уточниха, че се очаква тяхното транспортиране.

„Признаха, че им е студено. Това означава, че или не са добре екипирани, или пък топлите им облекла са в раниците. Надяваме се най-късно до час да има наши служители при тях", споделиха в 17,15 часа от Планинската спасителна служба в Банско.

Хеликоптер е направил прелитане над района, където са бедстващите планинари, но се оказало, че няма как да кацне, за да им помогне. Спасителите пътуват с шейни, но и с тях трудно ще стигнат до пострадалите. Ще се ходи пеша поне час, час и половина. Целта е да бъдат свалени туристите в хижа „Бъндерица".

Над 15 планински спасители участват в тежка акция за измъкването на групата. Двамата млади мъже и девойка слизали от върха във вторник в ранния следобед, но на заледен участък по северния ръб се подхлъзнали и полетели надолу. Сигнал за инцидента в планината е подаден към 14,00 часа.

„Двама са се отървали само с охлузвания. Поне такава е информацията от пострадалите. Един от младежите е с натъртвания и контузия на крака, трудно му е да ходи. Ще го носим на ръце, за да го свалим от местността Премката, където се намират бедстващите хора", каза планинският спасител Методи Баненски. Проблемът за тримата планинари е, че при падането са загубили раниците си, които са се изтърколили надолу, а в тях са имали още топли дрехи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай