Откриха храм в село с 20 жители

Откриха храм в село с 20 жители | StandartNews.com

Старата църква на Грацково останала в Сърбия

Видин. Малък православен храм бе осветен в село Градсковски колиби, община Бойница. Той се намира на 2 км от границата със Сърбия и в него живеят 20 души. Някогашното село Грацково, в което е имало голям храм, от 1919 година се намира в пределите на Сърбия. Днес в него живеят 3000 души.

Новият храм е издигнат върху основите на стара каменна църква, която местните изградили през 1934 година. Тя обаче е била изоставена и запустяла. По идея на величкия епископ Сионий преди 3 години е започнало изграждането на новата църква. Тя приема името на страта - „Свети Архангел Михаил".

Грацково останало в Сърбия по силата на Ньойския договор. Не желаещите да станат поданици на чужда държава обаче останали да живеят в колибите си, които имали по нивите си. Така те създали село Градсковски колиби и започнали да изграждат нови къщи върху земята си.

През 1922 година една от колибите била приспособена за училище. Жителите на новото село сами си осигурили учител и заплатата му, за да учи децата им на български език. През 1934 година си вдигнали и храма, върху чиито основи сега е издигнат новият. Оказало се, че част от жителите на Градсковски колиби били прибрали някои от иконите на храма в село Грацково. Сега те са поставени и в новия.

Новият храм е изграден само с дарения, материали и труда на хората от селото. Помощ е оказала и общината в село Бойница, сподели кметът Анета Генчева.

Днес Градсковски колиби е изчезващо селище. В много от имоитте са останали само кладенците и гробищата, тъй като всяко домакинско е погребвало своите близки в именията си. Откриването на новия храм доведе много негови бивши жители и техни наследници в селото и се превърна в незабравим празник на българщината. Събитието виртуално споделиха и хора, свързани с фейсбук страницата „Градсковски колиби".
Първолета Цветкова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай