Още 2 метра напред по пътя към затрупаните миньори

Още 2 метра напред по пътя към затрупаните миньори | StandartNews.com

Благоевград. Малко над 2 метра са изчистени през изминалата нощ в лента „А" на рудник „Ораново".

17-ти ден продължава издирването на двамата затрупани миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров. Въпросното пространство е почистено, за да се изгради предпазен гредоред, който да пази спасителите откъм лента „Б", където е станал фаталният пробив. Чак след това екипите ще започнат да чистят лента „А", която е с дължина 10 метра, предполага се, че там са 42-годишният Николай и 35-годишният Иван. Намерена е една от задвижващите машини, която от напора на огромната кална маса е била изправена почти вертикално.

Миналия понеделник спасителите се натъкнаха на теч на рядка кал в галерия 64. Тогава те достигнаха до самия пробив, който уби на 16 юли малко след 09,30 часа 41-годишния Асен Стойнев от село Полето и 45-годишния Христо Младенов от село Полена. Заради непрекъснато свличане на кал спря работата им във фаталната 64-та галерия.

Комисия от експерти реши да се прокопае обходна галерия, за да се гарантира безопасността на спасителите. Работи се нормално и по план, няма проблем с двата верижни транспортьора, които изтеглят назад въглищата при прокопаването на галерията. Вчера бе направен отвор и спасителите стигнаха до лента „А" в 64-та галерия. Преди дни специалисти признаха, че акцията вече не е спасителна, а издирвателна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай