Около 70 000 старозагорци подложени на шумова агресия от автомобилите

Момент от представянето на стратегичскта шумова карта на Стара Загора и плана за действие

Около 70 000 старозагорци подложени на шумова  агресия от автомобилите | StandartNews.com

Край най-натоварените улици, т.н. градски магистрали са измерени до 75 децибела на шума при норма 60 децибела

Около 15 хил. жилища или половината население на областния град, в който според последното преброяване живеят малко над 140 хил. души, е подложен на денонощна шумова агресия от автомобилния трафик. При норма на шума 60 децибела денем и 50 децибела нощем, край т.н. градски магистрали – булевардите и улиците „Св. „Патриарх „Евтимий", „Славянски", „Христо Ботев", „Гурко", „Столетов" и др., при 24-часово измерване са били отчетени шумови нива до 75 децибела Това обявиха от белгийската фирма ICA, която е разработила стратегическата шумова карта на агломерация Стара Загора и плана за действие за предотвратяване или намаляване на нивата на шум в околната среда, съгласно европейската директива от 2001 г.

Експертите препоръчват на общинската администрация краткосрочни и дългосрочни мерки за намаляване на въздействието на шума върху хората и жилищните сгради. Управлението и снижаване на автомобилния трафик по общо мнение е най-ефективната и икономична мярка. Става дума за въвеждане на еднопосочно движения по някои улици, поставяне на т.н. лежащи полицаи за намаляване на скоростта, особено около училища и детски градини, и по-строг и постоянен контрол върху движението на автомобилите в чертите на града.

Въвежданeтo на кръгови движения на някои от най-натоварените кръстовища и шумови бариери пред най-застрашените квартали и жилищни кооперации са сред дългосрочните и по-трайни мерки. От общината увериха, че някои о тях като кръговите кръстовища, са включени в инвестиционната програма за тази години. Специалистите посочиха още, че за в бъдеще мерките за намаляване на шума трябва да бъдат включвани още в плановете за ново строителство - с позиционирането и на архитектурния облик на сградите спрямо външната среда, както и с планирането на шумоизолиращи фасади на новите кооперации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай