Община Сатовча иска пожарна от правителството

Община Сатовча иска пожарна от правителството | StandartNews.com

Благоевград. Община Сатовча отново поде битка за собствена противопожарна служба. Миналото лято държавата отказа разкриването на такава структура в района, тъй като няма достатъчно средства за нейното функциониране.

ака местните хора продължиха да разчитат на доброволците да гасят битовите и горските пожари. В края на 2011 г. кметството поиска официално помощ от тогавашния премиер Бойко Борисов за създаването на противопожарна служба в общинския център. В навечерието на Нова година на своя сесия общинският съвет прие декларацията на кмета Арбен Мименов до министър-председателя. „Надявахме се, че г-н Борисов ще реши този наш голям проблем.

Досега всички правителства ни отказваха изграждането на противопожарна служба. Но заради липсата на пари пак не се получи", казват жители на общината. „Ще направим опит и при новото правителство да осигурим професионална противопожарна служба, защото аргументите ни са повече от сериозни за това", категоричен е общинският кмет Арбен Мименов.

Още по време на своя първи мандат през 1999-2003 година управникът направи местно формирование от доброволци за гасене на горски и битови пожари. Причината – общината е на цели 40 километра от най-близката противопожарна служба в Гоце Делчев. Доброволната структура има подразделения в селата Сатовча, Кочан, Вълкосел и Слащен, като в тях участват 24-ма мъже. Много важно е да се реагира мигновено на подадените сигнали за пожари. Затова искаме създаването на такава структура в нашата община, казва кметът на Сатовча.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай