Нова бракониерска сеч край Разлог

Нова бракониерска сеч край Разлог | StandartNews.com

Две общини спират нарушителите с полиция и нощна стража

Поредна незаконна сеч на 50 иглолистни дървета край Разлог вдигна по тревога служители на Югозападното държавно предприятие и полицията. Бракониерският набег е извършен в района на Катарино. Съставени са констативни протоколи за извършеното нарушение. Проверката на терен продължава, ще се изискат писмени обяснения от горския надзирател и началника на участъка. Ще бъдат инспектирани и пътищата в района. Участъците край Разлог и Банско продължават да бъдат критични по отношение на незаконната сеч, въпреки че са въведени денонощни дежурства от ЮЗДП повече от година и половина и са съставени десетки актове. Не е тайна, че част от цеховете за преработка на дървесина използват и незаконно добити дърва. Общините Банско и Разлог се обединиха и обявиха война на бракониерите в горите. Двете общини предприеха крути мерки срещу нарушителите заедно с горските стопанства и полицейските управления. Причина за тези действия са зачестилите посегателства и незаконната сеч на дървесина в региона. Заради проблема преди две седмици кметът на Банско Георги Икономов свика спешно работна среща.

Вече са формирани съвместни екипи, които извършват специализирани акции. Нощни дежурства в най-рисковите горски участъци пък дават горските служители, за да борят бракониерската сеч. Вървят проверки в цеховете за дървообработване, засилен е контролът дали не се ползва в тях незаконно добита дървесина. Служителите в общинските звена „Обществен ред и сигурност" също съдействат, като наблюдават горските масиви. При нередности подават сигнал до горските и полицаите. В края на месец март бяха спипани трима серийни бракониери в гората край Банско, в местността Църнако. Всички нарушители са от Разлог, един от тях за последните 15 години има 35 акта за различни нарушения в горите.

Набезите на нарушителите зачестяват, те атакуват гората с брадви и моторни резачки. Бракониерите атакуват незащитени територии, понякога дават анонимни и фалшиви сигнали за незаконна сеч в даден район, за да пратят за „зелен хайвер" горските. През това време те режат дърва на съвсем друго място. Над 95% от нарушенията са за задоволяване на лични нужди от местното население, твърдят горски надзиратели.

Най-често се конфискуват каруци, които возят от 1 до 3 кубика незаконно добит дървен материал. Особено активни са бракониерите в нощните часове и когато има мъгла, тъй като това затруднява изключително много залавянето им на мястото на престъплението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай