Нещо уникално в Кърджали! 50 000 послания за комшулук

Денят Ашуре събра хиляди

Нещо уникално в Кърджали! 50 000 послания за комшулук | StandartNews.com

За 17-та поредна година в Кърджали се проведе Денят Ашуре – символ на единството, мира, толерантността и заедността. Бяха раздадени над 2500 порции от сладкия десерт.

Ашуре в Кърджали се превърна  в символ на приятелството, на взаимопомощта. Посланието за добруване, за комшулук, е най-голямата ценност в наше време, когато война се води на 400 км. от нас. Кърджали и благословен град, единственото място в България, където се повежда истинското Ашуре  – на улицата, на пазара, където минават всички хора., каза кметът на Кърджали доц. д-р инж. Хасан Азис.

Той подчерта, че за тези 17 години, в които се провежда Денят Ашуре в Кърджали, над 51 000 души най-малко са вкусили от вкусния десерт. „Това са над 51 000 наши послания за разбирателство, за комшулук.“, посочи доц. Азис като отправи благодарности към с всички за реализирането на инициативата, започнала преди 17 години, съвместно с побратимената община община Османгаази, Бурса.

Ашуре е едно ястие,  което съчетава различни съставки на едно място. Ашуре е едно ястие, което много подхожда на провеждащите се дни на Турция в Кърджали и на Кърджали., каза Н. Пр. Корхан Кюнгерю, генералният консул на РТурция в Пловдив.

От едната страна е България, от другата Турция, от едната страна е Кърджали, от другата  – община Османгаази, от едната страна са християните, от другата  – мюсюлманите, от едната страна са българите, от другата турците и всички заедно се събрахме на едно място и съставихме една хармония, каквато символизира  ашурето. Нека цял свят да вземе пример от Кърджали – как заедно се живее и как всичко заедно се разрешава., посочи кметът община Османгаази, Бурса Мустафа Дюндар.

Гости на събитието бяха зам.-председателят на ДПС и кмет на Кърджали доц. д-р инж. Хасан Азис, кметът на побратимената община Османгаази, Бурса Мустафа Дюндар, генералният консул на РТурция в Пловдив – Н. Пр. Корхан Кюнгерю, депутатите Елван Гюркаш и Адлен Шефкед, зам.-кметът на община Кърджали Тунджай Шюкрю, секретарят на общината Себахатин Риза, районният мюфтия Басри Еминефенди, енорийският свещеник отец Петър Гарена, бившият главен мюфтия Фикри Сали, общински съветници, кметове на населени места.

Отбелязването на Деня Ашуре се организира от община Кърджали. Инициативата се реализира съвместно с побратимената община Османгаази, Бурса и Районно мюфтийство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай