Надеждата за Ники и Иван гасне

Крупник се моли за чудо, но не вярва

Надеждата за Ники и Иван гасне | StandartNews.com

Благоевград. Случващото се с издирвателната акция в рудник "Ораново" все повече започва да напомня на разказа "Кал" на Елин Пелин. "Почна да потъва в една бездънна лепкава кал, да потъва все по-дълбоко, по-дълбоко и по-дълбоко". Така завършва творбата на българския писател.

А проблемите на спасителите на двамата миньори започнаха и продължиха с лепкавата кал на над 300 м под земята. Тя се оказа сериозното препятствие пред екипите, които издирват затрупаните Николай Михайлов и Иван Лазаров. Надеждата, че те не са потънали в лепкавата кална маса, съвсем изтъня. Но все пак тя, надеждата, умира последна.
---
В 03,30 часа през нощта в сряда спасителните екипи в рудник "Ораново" стигнаха до лента "А". Предполага се, че там са 42-годишният Николай и 35-годишният Иван. Спасителите направиха достатъчно голям отвор от обходното трасе към фаталната 64-та галерия. За съжаление - случи се най-лошото - началото на ръкав "А", който е дълъг 10 м, се оказа пълно с гъста кал. Всички се надяваха в този участък да няма кална маса и въглекопачите да са успели да се спасят там от свлачището.

Разчистването ще отнеме време. Трябва да се направи кръст на връзката между двете галерии. После ще се наложи и укрепване с предпазен гредоред откъм изработка "Б", където стана пробивът, за да се гарантира опазването на спасителите. "Не знаем дали галерия "А" е пълна до края с кал, но е факт, че свлачището е продължило почти до дъното на галерията", обясни управителят на рудника Валери Манов.

Никой вече не се наема да прогнозира

къде са двамата издирвани миньори, от които засега няма никаква следа. Те може да са някъде в началото на лента "А", може да са по средата, а е възможно и да са в нейния край. Надеждите са, че назад има някаква ниша, която не е запълнена с кална маса. Не се изключва и версията да са затрупани от свлачището. И да са някъде назад в 64-та галерия, близо до мястото, където е станал фаталният пробив - лента "Б". До нея има 6-7 метра разстояние от мястото на свързването на двете галерии.

Миналия понеделник спасителите се натъкнаха на теч на рядка кал в тази галерия. Тогава те достигнаха до самия пробив, който уби 41-годишния Асен Стойнев от село Полето и 45-годишния Христо Младенов от село Полена. Работата спря заради непрекъснато свличане на кал. Комисия от експерти реши да се прокопае обходна галерия, за да се гарантира безопасността на спасителите. Работи се нормално и по план, няма проблем с двата верижни транспортьора, които изтеглят назад въглищата при прокопаването на галерията. Но още преди няколко дни специалисти признаха, че акцията вече не е спасителна, а издирвателна. Да се оцелее две седмици на над 300 м под земята, без храна и вода, при високо съдържание на метан ще е повече от чудо. "Втора смяна основно ще укрепи участъка, след това ще започне и чистенето на калта. Никой не може да каже къде са двамата миньори, които търсим вече 16 дни", обясни главният инженер на рудника Бонислав Попов. Така седмица след прокопаването на обходната галерия спасителите са там, където бяха миналата сряда. В калта. "Може да открием двамата затрупани и след няколко часа, и след няколко дни. Зависи къде са", твърдят спасителите.

Надеждата за Иван и Николай обаче още е жива. В родното им село Крупник продължават да се молят и да палят свещи в църквата "Свети Архангел Михаил" за живота на двамата млади мъже. Всеки ден е в храма и местният свещеник Величко Христов. "Трагедията е страшна, всички страдат от случилото се.

Непрекъснато поддържам кандилата в църквата

И млади, и стари палят свещи и да се молят за чудо - Иван и Ники да са оцелели. На всички са се свили сърцата. Но всичко е в Божиите ръце", твърди божият служител. "Иван аз съм го кръщавал в Христовата вяра, а Ники бе съученик на моята дъщеря. Прекрасни млади мъже, те са ми като деца, реди свещеникът. "Ако са си отишли от този свят, то дано не са се мъчили. Ако са оцелели, това ще е Божие чудо. Бог дава човешкия живот, той го взема. Всеки в селото се кръсти да са живи", казва отец Величко. "Ники е много хубаво момче, ерген е. Остана без родители, те починаха. Има сестра Маргарита, тя работи в Спешния център в Благоевград. Нека си има дни и късмет, Господ да бди над него и да го спаси", молят се комшии на миньора. Асен Миленков пък не спира да плаче за Иван Лазаров, с когото заедно израснали. "От много години е в пустата му мина. Има брат Борис, жива е й майка му Люба. Никога не ми се е оплаквал. Все казваше, че е добре, задето взема заплата и има работа. Повече от братя сме...Дано е жив", реди през сълзи Асен. Принудил се да почне

да работи под земята от немотия

Майката на Иван продължава да не е на себе си от мъка. Седи по цял ден и плаче. Синът й бил сред най-запалените кукери в село Крупник. Без него не минавало нито един маскарад, нито едно участие на крупнишката кукерска група. Обличал кожения костюм и тръгвал я за Симитли, я за Благоевград, я за Перник, където има кукерски празници.
Местните хора не вярват да има виновни и наказани за трагедията в рудника. "Ораново" ще заработи отново, животът и смъртта пак ще "играят" руска рулетка. "През 2007 г. при два инцидента загинаха по двама миньори. Сега още двама са мъртви. Смъртта им почерни Симитли, Полето и Полена. Дано не се почерни и Крупник", молят се местните.

17 акта и 33 бона глоби за "Ораново"

От 2007 г. досега на рудник "Ораново" са съставени 17 акта на обща стойност 33 000 лева. Всичките са потвърдени от съда, като на два са намалени сумите. "Всички протоколи от проверките в рудник "Ораново" се намират в прокуратурата. Там са описани нарушенията, прокурорите ще вземат решение", заяви в сряда шефът на Областната инспекция по труда в Благоевград Петър Попадиин. Той посочи още, че откакто е на този пост - от 2010 г., няма акт за неизпълнено предписание в "Ораново". При последната направена проверка на мината на 24 юни е констатирано, че галерията, в която стана инцидентът, е била с дължина 23-24 м и се е прокарвала. Всичко е било нормално, крепежът е бил спазен. Сега, месец след това, тя е до 60-ия метър, пуснати са две ленти. Причините за инцидента ще се изясняват от следователи, от инспектори от Инспекцията по труда, от минни специалисти и от учени. Те са назначени със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Резултатите ще бъдат публично обявени, увери Попадиин. Вчера в рудника влязоха отново прокурор и двама минни инженери. Те ще проверят за пореден път има ли нарушение в крепежите в подземните галерии. След пробиването от обходната галерия към 64-та е установено, че не се налага да се прави дегазация, защото не е установено наличието на метан. "Ако при пробива на галерията крепежът бе смачкан и имаше резервоар с метан вътре, щяха да се наложат нови крепителни дейности и дегазация, което щеше да отнеме още време на спасителите", уточни Попадиин. Инспекцията по труда има правомощия да затваря отделни обекти, които представляват опасност за здравето и живота на хората. Това е правено и в "Ораново".
Според експерти по минно дело избраната система за добив на въглища в рудника е съобразена с природните условия, с наличието и разположението на въглищните пластове под земята. Има и друг начин за добиване, но за него са необходими милиони левове инвестиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай