Мустафа Караахмед: Дяволската пътека е най-големият ни хит

Голямата ми цел е младите да останат в общината

Мустафа Караахмед: Дяволската пътека е най-големият ни хит | StandartNews.com
  • Голямата ми цел е младите да останат в общината
  • Изготвили сме проекти за поне 3 години напред за милиони левове
  • Асфалтирахме 95% от уличната мрежа
  • Борино е едно от малките общини в страната с изцяло изграден воден цикъл
  • Завършена бе пречиствателната станция
  • Предлагаме изцяло еко продукти - мляко, масло, сирене, кашкавал, мед, месо и др.
  • Можем да отговорим на очакванията и на най-капризния турист, казва кметът Мустафа Караахмед в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Караахмед, на 5 и 6 август 2023 г. са празниците на Борино. Какво се промени в общината през последните 4 години?

- Успяхме да асфалтираме голяма част от улиците в населените места, като до момента достигнахме 95% от уличната мрежа. Водопроводната мрежа за питейна вода е изцяло подменена във всички населени места на общината. Успоредно с това е построена и нова канализационна система.

През 2020 г. беше завършена и пречиствателната станция за отпадни води в с.Борино. Борино е едно от малките общини в страната с изцяло изграден воден цикъл. Това са основните инфраструктурни проблеми, които сме реализирали наред с много незначими.

В сферата на социалните услуги по Механизъм лична помощ са заети 29 лични асистенти, които обслужват 29 потребители. По Социалната услуга "Асистентска подкрепа" са назначени 30 социални асистента, обгрижващи 50-ма потребители, като се предоставят качествени социални услуги на нуждаещите се.

300 души ползват социалната услуга "Топъл обяд" и 2 лица с трайни увреждания са наети към Бюро по труда за период от 2 години.

- Регионалният министър Андрей Цеков обяви за свой основен приоритет децентрализацията на общините. Ще помогне ли тя на малките общини като Борино?

- Децентрализацията определено ще помогне на община Борино.

- Доволен ли сте от новия бюджет за 2023 г.?

- Да, в някаква степен сме доволни от бюджета за 2023 г., като определено може да се желае още.

- Голямата Ви амбиция е развитие на туризма, тъй като всяко от петте населени места в общината е посвоему притегателно за гости. С каква база за настаняване разполага Борино и на какво залагате за привличането на българи и чужденци?

- В общината имаме 31 обекта за настаняване, като от тях са 8 семейни хотели, 17 къщи за гости и 6 самостоятелни вили за селски туризъм. Общо местата за настаняване са 435. В момента са достатъчни, като има интерес и за ново строителство.

- Голямата атракция на Борино в последните години е екстремната Дяволска пътека. Защо се нарича така и какъв е интересът към нея? Заедно с площадката Орлово око превръща ли се Борино и в дестинация за екстремен туризъм?

- Дяволската пътека е най-новият хит сред туристите в района. Екстремната и спираща дъха с красотата си пътека се радва на интерес, сходен с този към утвърдените от години топ дестинации в Родопите като панорамната площадка "Орлово око" и Ягодинската пещера, които са част от община Борино.

"Дяволската пътека" е пример за усилията на Борино да става атрактивна туристическа дестинация. Общината наистина е уникална с това, че всяко населено място е притегателно за туристите. Над 50% от населението на Ягодина и по-малко в Буйново, Кожари, Чала и общинския център се препитават с туризъм. Борино е атрактивно за туристите с възможността за приключенски и еко туризъм, езда, планинско колоездене, преходи с бъги/ АТV, офроуд, както и моторни шейни през зимата.

На територията на общината са популярните Буйновско ждрело и Ягодинска пещера, както и площадката за наблюдение "Орлово око". В Борино сме затворили реално цикъла от предлагане на пълната и качествена палитра и за най-капризния турист, тъй като освен природните дадености и атракции в общината имаме сериозно местно производство на храни и на трапезата се предлагат изцяло еко продукти - мляко, масло, сирене, кашкавал, мед, месо и др. Така идвайки в планината, туристът напълно осъществява желанието си да усети Родопите и да има здравословна и емоционална планинска почивка.

- Борино е част от кампанията на "Стандарт" Бранд Родопи, чиято цел е създаването на регионален бранд за развитие на туризъм 4 сезона в Свещената планина. Какво за Вас е Бранд Родопи?

- Хората и заедността. Бранд Родопи е разказът за чистия въздух, лековитата вода, мистичната природа и легендите, които носят мъдростта на вековете.

ВИЖ ОЩЕ: Пещерата на 500 сватби и нито една раздяла

- Свързаността е големият проблем в Родопите - липсват скоростни пътища. В Родопите времето за път се измерва в часове, не в километри. Какви решения, свързани с инфраструктурата, очаквате от държавата?

- Пътната инфраструктура е сравнително добра, като сме ремонтирали по-голямата част от общинската пътна мрежа между населените места. Но републиканската мрежа е зле, вие пътувахте от Девин до Борино и видяхте колко зле е пътната настилка. Ние тримата кметове на Девин, Борино и Доспат от няколко години настояваме да се ремонтира тази пътна отсечка от Девин до Доспат, като най-накрая се пристъпи към проектиране, като имаме уверение от държавата, че през 2024г. ще бъде изграден. През зимата се справяме със снега, досега не сме имали закъсали селища.

- Как успявате да задържите младите хора в Борино?

- За съжаление много млади хора напускат не само общината, но и целите Родопи. Стараем се, доколкото е възможно, да създадем всякакви условия за задържане на младите хора - изградили сме спортни площадки, обновихме детските градини и училища. Материално-техническата база е подновена. В СУ "Никола Вапцаров" се подготвят специалисти с математика и информационни технологии. Общината не е в състояние сама да се справи с миграцията, тук трябва активно да се намеси и държавната власт.

- Ще се кандидатирате ли отново за кмет и какви ще бъдат приоритетите Ви за новия мандат?

- Да, ще се кандидатирам за кмет, разбира се, ако ДПС ме номинира. Основните приоритети ще бъдат - доизграждане на инфраструктурата на общината, асфалтиране на останалата улична мрежа и пътя Тешел-Ягодина, да се довършат външните водопроводи на с. Буйново и с. Борино и разбира се да осигурим по-благоприятни условия за задържане на младите хора в общината. Община Борино е много активна - изготвили сме проекти за поне 3 години напред за милиони левове.

- Какво ще пожелаете на хората от общината по повод празника й?

- Уважаеми жители на община Борино днес всички се вълнуваме от надеждите и желанията ни да продължим развитието на общината. Обединява ни и отговорността, това да бъде лична кауза на всеки от нас. Защото само с общите ни усилия и съпричастност ще съградим нашето общо бъдеще - такова каквото го желаем. Пожелавам ви здраве и сили, за да се преборим с новите изпитания за да просперира нашата община! Аз вярвам в това! И знам, че имайки подкрепата на своите съграждани, ще имам и силите да направя още много за нея. Желая Ви много здраве и щастие - на Вас и вашите близки. Нека в домовете ви винаги да има любов и разбирателство. На строителите също пожелавам здраве и все така да работим заедно за благополучието на общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай