Митрополит Николай освети параклис в Хасково

Митрополит Николай освети параклис в Хасково | StandartNews.com

Пловдивският митрополит Николай освети параклиса „Св. Трифон" в парк Кенана на Хасково, съобщава БГНЕС.

За освещаването на храма бяха пристигнали кметът Добри Беливанов, областният управител Станислав Дечев, председателят на ОбС Хасково Таня Захариева, народните представители, общински съветници, много граждани. Владиката припомни, че думата параклис е гръцка и означава „утешител".

„Нека да ни е честит този храм, това място за утеха", допълни дядо Николай. Възстановяването на параклиса „Св. Трифон" в Кенана бе по инициатива на група ентусиасти от Хасково, които учредиха комитет с председател д-р Велислава Джонева. Много хора се включиха в кампанията, някои със средства, други с труд, трети с материали. Техният принос към възстановяването на храма, който през 50-те години е бил превърнат във водохранилище, бе отбелязан със специална благодарност от владиката.

По-рано днес стана ясно, че председателят на енергийната комисия в парламента и областен координатор на ГЕРБ в Хасково Делян Добрев ще подпомогне завършването на храм "Св. Иван Рилски" в най-големия хасковския кв. "Орфей".

Добрев, заедно с пловдивския митрополит Николай, кметът на Хасково Добри Беливанов, областният управител Станислав Дечев и депутатът Евгения Ангелова днес посетиха строежа на храма.

Председателят на енергийната комисия в парламента и областен координатор на ГЕРБ в Хасково Делян Добрев ще подпомогне завършването на храм "Св. Иван Рилски" в най-големия хасковския кв. "Орфей".

"Благодарен съм и на дарителите, които заявиха желанието си да предоставят материали за довършването на църквата в най-големия хасковски квартал. Ще дарят вар, цимент, тухли и желязо", обясни областният координатор на ГЕРБ Делян Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай