Милен Врабевски събра край морето 240 българчета

Милен Врабевски събра край морето 240 българчета | StandartNews.com

Варна. 240 деца от българската диаспора в Украйна, Молдова, Македония и Западните Родопи се събраха в поредния шести семинар на фондация "Българска памет", който започна в Гранда край Варна. Децата дадоха старт на форума с българска песен „Хубава си, моя горо". Фондацията прави годишно по 2 семинара и досега са преминали в тях над 3000 деца.

"Действам на своя глава и на собствено финансиране.България не може без вас. Много сте ценни за нас и нашето общо европейско развитие", каза за своята мисия при откриването председателят на „Българска памет" д-р Милен Врабевски, който беше обявен от ЕП за „Европейски гражданин" за 2013 г. А миналата година стана член на Глобалната инициатива на Клинтън.

Лектори на есенния семинар са Андрей Захариев, Добрина Чешмеджиева, Мартин Карбовски ще участват и представители на политическия живот. Две лекции ще чете и евродепутатът Моника Панайотова. Поздравленията към децата отправи и кметът на Варна Иван Портних.Общината участва с 15 на сто финансиране на тези български срещи край морето. Мартин Карбовски проведе дискусия с децата на темо „Колко си свободен"

Във връзка с 1295 години от битката край Константинопол, в която кан Тервел разбива арабите и заради която в над 40 произведения в Западно европейската литература е наричан "спасителят на Европа", се подготвя изложба от страна на фондация „Българска памет". Тя ще бъде открита в ЕК в началото на декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай