Местят храма на Кибела

Местят храма на Кибела | StandartNews.com

Добрич. Проектът на частно сдружение, одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство предвижда откритият в Балчик храм на Кибела, да бъде преместен с 5 м на север, каза за Стандарт Нюз директорът на Историческия музей в Белия град Радостина Енчева.

“Това ще даде възможност за по-добро експониране, надявам се, като храмът ще се отдалечи и от жилищния блок, пред който се намира. Според проекта, който съм виждала, е предвиден обект от типа на хотел или заведение, зад чийто стъкла да се вижда храмът.

Част от каменните надписи и фигури на богинята - майка в момента са изложени в залите на музея в Балчик. С проект на общината по ОП за регионално развитие – туристически атракции, се предвижда реставрация на старата мелница в града, която да бъде превърната в кулнурно-информационен център и музеен такъв, разказа още Енчева. На първия етаж ще бъде информационния център, където ще могат да се купят и сувенири, а на 2 и 3 етаж – ще бъдат направени експозиционни зали, където ще се подредят част от находките от храма на Кибела, каза още Енчева. Тя добави, че в проекта са включени още като обекти Текето край Оброчище и късно-античната крепост, открита в града.

“Балчик има хилядолетна история и интересът към археологията, открита тук е голям. Чрез експонирането на богатото ни наследство ще привличаме още повече туристи”, казва Радостина Енчева.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай