Колело удавило Спас и Злати

Колело удавило Спас и Злати | StandartNews.com

Братчетата никога не били ходили до канала, който ги глътна

Във фаталната събота, когато двете братчета Спас и Злати се удавиха в канала в пловдивското село Брестовица, децата не изпълнили заръка на дядо си. Възрастният мъж, чието име носи по-големият внук - 14-годишният Спас, бил с децата през целия ден. Той е дърводелец по професия. В събота бил ангажиран на обект в селото - нова къща на негов съселянин, където изпълнявал дърводелската част. На децата им било интересно и помолили дядото да ги вземе със себе си. Цял ден си играли наблизо до къщата и дядо Спас ги държал под око.

Около 15 часа дърводелецът си свършил работата на обекта, но тъй като трябвало да свърши нещо в центъра на Брестовица, придружил децата до вкъщи. Преди да тръгне към площада, заръчал на внуците да се приберат и да не излизат никъде. Двамата малчугани обещали, че се прибират и се запътили към вратата. Вероятно обаче не са изпълнили заръката - като видели, че завива зад ъгъла, продължили да играят навън. Не я ясно как са стигнали чак до канала, който е в най-високата част на селото и извън него. Преди това децата никога не са ходили до него. Версията е, че колелото на 7-годишния Злати се е повредило на едно от мостчетата над съоръжението и детето е паднало във водата. Брат му се е опитал да го спаси, но водата повлякла и него. Майката на децата, която е неутешима след трагедията, заяви пред медиите, че според нея децата й са убити. Жената има още две деца, по-малки от Злати и Спас, и по време на трагедията била с тях в Пещера, където живее сама с децата, тъй като е разведена.

Според думите й двамата братя много пъти са ходили на гости при баба и дядо в Брестовица и всеки път били предупреждавани да не ходят при канала. Затова не вярва, че биха отишли да си играят точно там. Майката призовава разследващите случая полицаи да търсят убиец. Смята, че първо е убито малкото й дете и е хвърлено във водата, а Спас се е хвърлил да го спасява и също е загинал. Няма обаче предположение кой може да е извършил такова жестоко престъпление, ако наистина не става дума за нещастен случай.

Каналът край Брестовица, който минава покрай още десетина населени места в община Родопи, е строен за напояване преди около 25 години. Тогава е бил плитък и не така опасен. От години се стопанисва от "Напоителни системи". От известно време обаче с водата в него се захранват два частни ВЕЦ-а, които изхвърляли по 16 кубика вода на секунда и така завихряли водата, че тя ставала много бърза и буйна. За последните десет години местните са видели много трупове в канала убиец. Преди години тук загинаха баща и син от село Устина. Помнят смъртта на десетгодишно дете от ромската махала в Перущица. Преди година във водата намери смъртта си 13-годишният Асенчо. За него имаше версия, че е починал във водата от сърдечен удар, но не бе изключено и удавяне. През юни 2013 г. в землището на Йоаким Груево се удави и 17-годишната Стефка Маджарова, за чиято смърт обвиняем е бившият й приятел Владимир. Той твърди, че девойката сама паднала и се удавила в бързата вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай