Кобилата Лиза пак първа на кушията в Симитли

Кобилата Лиза пак първа на кушията в Симитли | StandartNews.com

Грациозната и бърза кобила Лиза за четвърта поредна година отнесе конкуренцията на кушията в община Симитли. Четириногата красавица победи останалите 12 животни в традиционните конни надбягвания навръх Тодоровден на поляните между селата Крупник и Черниче. Горд със своето животно бе стопанинът му - 22-годишният Петър Траянов. Буйният нрав на животното не даде и метър преднина на останалите. Хубавото време привлече стотици жители на общината в местността Беглико за зрелището с надпреварата на жокеите. На празника присъства и кметът на общината Апостол Апостолов. В състезанието по теглене на товар в лека категория Асен Лазаров и неговият кон бяха първи, като в каруцата имаше 600 килограма товар. Общо 500 килограма фураж и жито награден фонд си разделиха участниците от леката категория.
В тежката категория конят на Любен Илиев от Полена грабна първото място. Над 700 килограма фураж и жито получиха най-силните коне в тази категория. При награждаването бяха отличени най–малките участници в тегленето - братята от Симитли Георги и Стоян Попови, както и единственото момиче, осмелило се да се състезава с мъжете - 16-годишната Мария Далева от Симитли.

Награда за принос на традиционните кушии получи Димитър Димов, който 21 години помага за осъществяването на празника. Най-атрактивен участник бе Борислав Борисов, който се появи с кон, впрегнат на собственоръчно направена двуколка. За най-гиздав бе отличен конят на Иван Стойнев. Атракция на състезанията също беше и Марио Димитров от Черниче, който участва в трите състезания с „най-бързото" магаре в община Симитли.

Преди състезанията отец Величко и отец Бисер отслужиха света литургия, благословиха стопаните на конете и захраниха животните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай