Кмет, поп и даскал пиха заедно кафе на 3 март в Кърджали

Кмет, поп и даскал пиха заедно кафе на 3 март в Кърджали  | StandartNews.com

На 3 март след общоградското тържество в Кърджали енорийският свещеник Петър Гарена спази традицията и почерпи с кафе по случай националния празник кмета Хасан Азис. Този път районният мюфтия Бейхан Мехмед не присъства.Дългогодишният учител Байрам Юсеин се включи в„Кафето на толерантността".

„ Днес мюфтията го няма и формалната причина е, че е в чужбина.Но трябва да обърнем внимание на онези модели, които времето, не е успяло да обезличи, модели, които дават силен отпечатък на нашето развитие", сподели градоначалникът, визирайки модела на даскала, попа и кмета.

„Тук сме, защото 3 март е ден, когато трябва да покажем единствено на обществото, защото 3 март е празникът, който ни обединява и ни прави нация и че в името на това трябва да превъзмогнем всякакви предразсъдъци и вътрешни прегради", каза Хасан Азис.Той увери, че традиционното кафе няма да бъде провалено.„В Кърджали единството е над всичко в обществото ни, особено на националния ни празник", подчерта още кметът Хасан Азис и подари на отец Петър и даскал Байрам мартеници с пожелание за здраве и късмет.

„Аз съм изключително поласкан, че съм на тази маса, която събира кмета, свещеника и даскала. С изключителна гордост сядам, за да дам даскалския принос в добрия комшолук", сподели дългогодишният учител Байрам Юсеин.

„Празно място няма и както се вижда то се зае. Казвал съм и друг път, че мюфтията е млад, но се оказа, че той е по –млад и за пореден път аджамийството се показва и се разгадава", каза със съжаление енорийският свещеник отец Петър. Той припомни един исторически факт, свързан с датата 3 март, когато Кемал Ататюрк слага точка на Османската империя и основа Република Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай