Китайци вдигат завод за фураж в Добрич

Китайци вдигат завод за фураж в Добрич | StandartNews.com

Официално арх. Пламен Ганчев, изпълняващ длъжността кмет на Добрич връчи първия сертификат за инвестиция в клас В на българо–китайската фирма „България Тионшинонг Фийд Ко."ООД, която ще изгражда завод за фураж.

„Надяваме се, че инвеститорът ще се възползва от издадения сертификат, ще построи завода, ще инсталира технологичните средства и ще го въведе в експлоатация в планирания срок. В неговото получаване ще съкрати сроковете за изпълнение на инвестиционния проект и стартиране на производствената дейност на завода", заяви при връчването арх. Ганчев. От името на инвеститора Надя Маринова, която сподели,че е единственият български представител в дружеството, заяви, че максимално бързо фирмата ще се постарае да построи завода и да го пусне в експлоатация и изрази надежда, че в Добрич ще има хора, които отговорно и съвестно да работят. Изцяло продукцията на концентриран фураж ще се изнася за нуждите на китайското животновъдство, като Маринова добави, че производството ще е по китайски рецепти. Предвидено е заводът да се изгражда поетапно, докато достигне максимален капацитет от 300 хиляди тона годишно износ, а работните места да се бъдат 90. През март следващата година ще започне строителството на два силоза, идеята е техният брой да достигне 6. Обектът ще бъде разположен в Промишлена зона - Запад в Добрич. Пред медиите Лиу Чунюнг, търговски представител на китайската страна при инвеститорите сподели, че Добрич е избран не случайно за инвестицията.

"Проучването продължи година-две, спряхме се на Добрич, защото този район е най-големия производител на зърнени култури, царевица, има добро развито земеделие, а и Добрич е близо до пристанище Варна, откъдето ще се извършва експорта", каза Чунюнг. Той добави, че до края на годината намеренията са да се направи първа копка на новата фабрика, която ще е в промишлена зона "Запад" на града.

Първият етап от инвестицията ще е 5 млн. лв., а работните места - до 50. Маринова допълни, че цялата фабрика ще има общо 6 силоза, няколко производствени линии, работният режим ще е четири сменен с непрекъснат цикъл на производство. Л. Чунюнг, сподели още, че в момента той работи към една държавна китайска земеделска фирма, която след успешна реализация на сделка в момента има и обработва 80 хил. дка земя в района на Първомай и Елхово, като добави, че фабриката в Добрич ще преработва суровина, закупена само от региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай