К. Йорданов се подсигурил с експертиза от Париж за управлението си

Бившият кмет е категоричен, че няма пръст за строежите в Морската градина

К. Йорданов се подсигурил с експертиза от Париж за управлението си | StandartNews.com

Варна. Поръчана и потвърдена от Париж експертиза показва доброто финансово състояние на община Варна до 31 декември 2012 г.,обяви бившият кмет Кирил Йорданов на първата си пресконференция дадена 9 месеца след оставката му. Предупреждението, което присъстващи определиха в стил„ казвам ти дъще, сещай се снахо" той направи тъй като наближавал краят на финансовата година и няма начин общината да не направи финансов анализ. Бившият кмет посочи, че е оставил договори, сключени и в изпълнение, както и европроекти на обща стойност 300 млн. евро. Кирил Йорданов пожела „откровено и сериозно успех на настоящия Иван Портних", чрез заместника му по реда Тодор Иванов, който изслуша пресконференцията.

Бившият градоначалник отхвърли всички обвинения, които се чуха към него във връзка с казуса с Морската градина, които съвсем нажежиха страстите във Варна през последните 1-2 месеца. Затова посочи, че пресконференцията, която дава, е предизвикан отговор за парка, но даде съвет да се проверят общинските архиви за издадените разрешителни за строеж и кои подписи стоят под тях. Той категорично заяви, че нито като областен управител, нито като кмет на Варна е виновен за строителството в Морската градина. Йорданов върна лентата, когато е давал отрицателно становище за връщане на частните имоти според Закона за реституцията, а и общината при тогавашния кмет Христо Кирчев е отхвърляла 90 на сто от претенциите на собствениците на парцели там. Отказите били потвърдени от Окръжния съд във Варна, но Върховният съд ги върнал имотите. Първите строителни разрешителни са издавани през 1997 г и без предвидени паркоместа, може и умишлено, допуска Йорданов, който е бил кмет тогава, но не ги е подписвал. За това пък е сменил трима главни архитекти и е отнел правомощията на районните архитекти да издават разрешителни за строеж, защото със запетая и по заместване бягали от отговорност. Той обаче не отговори на въпроси, свързани със забавянето при приемане на ОУП, защо няма паркоустройствен план и дали общината е правила проверки на строежите за използването им по предназначение, защото повечето от тях са били предвидени за галерии или ателиета, а не за жилища.
.
Кирил Йорданов коментира и най-наболялата сега тема за движението на автомобили в Морската градина и припомни, че битката му с трафика в нея е започнала още през 2002 г. с поставяне на бариери, съоръжения и жива охрана. Подобни инициативи са били посрещани с огромна съпротива, единственото решение е в изграждане на подземни връзки между главната улица „Княз Борис I" и Алея I", каза той

В свободен разговор бившият кмет на Варна отрече, че прави с президента Георги Първанов нов политически проект, каквито слухове тръгнаха напоследък. Колкото до луксозното му жилище в Emirates Apart Residence той каза, че наемът за цяла година е 6670 евро и е посочен в последната му декларация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай