Изографисват катедралния храм на Банско

Изографисват катедралния храм на Банско | StandartNews.com

Специалисти започнаха работа по изографисването на северната стена на църквата „Света Троица" в Банско. Дейността се извършва на база изработени и одобрени проекти за стенописи, финансирани основно от бюджета на общината и одобрени от Българската православна църква. Тяхната стилистика е изцяло съобразена с духа и традициите на Банската иконописна школа от 19 в.

След задълбочен анализ на наличната историческата информация за банските майстори екип с ръководител акад. Стефан Тъпанов изработи едромащабни, детайлни цветни проекти на отделните сцени, изображения на светци и орнаментална украса.

Това е първият етап от изографисването на стените на храма, като ще бъдат изписани общо 73 квадратни метра. Предвижда се през 2016 г. да започне работа и по източната стена.

Църквата „Света Троица" е построена и осветена през 1835 година. Направена е с даренията на 270 фамилии и още 1081 банскалии. 60-години по-късно към светата обител са вдигнати голяма кула с камбанария и часовник. 180-годишният храм е сред най-посещаваните от туристите в Пиринския край и е сред най-ценните исторически забележителности в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай