Избраха двама кандидати за Варненски митрополит

Избраха двама кандидати за Варненски митрополит | StandartNews.com

Варна. В митрополията във Варна се проведе епархийски избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит. Избирателите, излъчени след кончината на митрополит Кирил, избраха двама от епископите -кандидати за нов Варненски митрополит. Те трябваше да съберат повече от половината от гласовете.

Проватски епископ Игнатий от Сливенската епархия и Агатоникийският епископ Борис, който е игумен на Бачковския манастир, са двамата кандидати, между които ще се избере новият Варненски и Великопреславски митрополит, предаде БНР. Двамата кандидати са избрани още на първото гласуване, съответно със 16 и 17 гласа.

След изборът им бе направен протокол, който е подписан от всички кандидати и във вторник заедно с бюлетините ще бъде представен пред Светия синод. Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий обясни, че има насрочено заседание още в събота в 18.00 часа, за да приеме синода документите. Той разясни, че трябва да се изчакат три дни за евентуални възражения по избора на двамата кандидати, като възраженията могат да бъдат направени единствено от епархийските избиратели.

Листата с кандидатите включваше епископите: Крупнишки Инокентий, Месемврийски Иаков, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Агатоникийски Борис, Провадски Игнатий, Браницки Григорий, Главиницки Йоан, Мелнишки Серафим.

Епархийските избиратели са по 6 от всяка духовна околия: трима от тях са клирици, другите трима – миряни. Варненска и Великопреславска епархия има пет духовни околии - Варненска, Шуменска, Провадийска, Добричка и Търговищка.

Изборът във Варненската митрополия започнаслед отслужването на Света литургия в катедралния храм в града.

Ако Св. Синод счете избора за валиден, в следващата неделя, 24 ноември, ще се състои и Каноническият избор.

Митрополит Кирил почина след удавяне през юли. След него наместник на Варненската епархия стана Врачанският митрополит Калиник, който обаче не беше одобрен от духовниците и миряните в енорията. След това Светият синод определи за наместник доростолският митрополит Амвросий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай