Искат безплатни забавачки за деца на безработни

Бюджет 2013-та е постен, но украсен с предизборни черешки, каза Емилия Масларова

Искат безплатни забавачки за деца на безработни | StandartNews.com

Хасково. Безплатни забавачки за деца на безработни. Това е само едно от предложенията на БСП, обяви народният представител от Хасково Емилия Масларова. Тя определи проектобюджета за следващата година като „постен, но украсен с предизборни черешки”. 

Емилия Масларова обяви, че при обсъждането на паричната държавна рамка социалистите ще настояват да се насочи определен ресурс към майките, които получават обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 годишна възраст. Искането ще е майчинските да се повишат минимум до 290 лева. Според изчисленията на екипа на бившия социален министър, това ще отежни бюджета с не повече от 10 млн. лева. През 2013-та година се очаква броят на  жените, които отглеждат детето си от 1 до 2 годинки в къщи, да падне под 35 000. При разчет за майчинство от 290 лв., сумата, която ще е необходима е 125 млн.лв., посочи Масларова.

Друго предложение, което БСП ще направи, е държавата да поеме  таксите за детска градина или ясла, при положение, че родителите са безработни. Това можа да стане за определен период от време, докато единият от родителите си намери работа, разясни идеята Емилия Масларова. 

По повод дебата за диференцираното заплащане на регионален признак депутатката бе категорична, че социалистите ще застанат категорично против да се говори за прилагането му. По този повод тя коментира, че се чуди дали и детските добавки ще трябва да се дават по този начин, след като  според статистиката 4 от всеки 10 деца живеят на село. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай