Иманяр загина в пещера край Банско

Други двама мъже са в болница, задушили се от газове

Иманяр загина в пещера край Банско | StandartNews.com

Гоце Делчев. Могила край пътя Добринище – Гоце Делчев се превърна в лобно място за иманяр, други двама мъже са в болница. Тримата се задушили от отровни газове в изкопания от тях тесен тунел под възвишението. Вътре вкарали помпа, задвижвана от двигател с вътрещно горене, за да изпомпват водата. Те търсили злато и антики под земята. Влезли в прокопания тунел в петък привечер. Улисани в копаенето, въобще не усетили, че се отделят отровни газове. Най-навътре бил 55-годишният Иван Тончев от разложкото село Долно Драглище. Той припаднал, а след него на земята се свлякъл и 55-годишният Мирчо Панчов от Добринище. Третият иманяр Емил Мунин имал късмет, тъй като следял от входа как върви изпомпването на водата. Той изпаднал в паника от инцидента с аверите му.

В 20,10 часа подал сигнал за случващото се в местността Лушин на телефон 112. Веднага на място са пристигнали екипи на РУП-Банско и на Спешен център. За съжаление лекарите не могли да помогнат на Тончев, който вече бил мъртъв. Панчов е транспортиран с линейка в реанимация на МБАЛ – Благоевград. 40-годишният Мунин пък е настанен за лечение в болницата в Разлог. Медиците са категорични, че тримата мъже са се натровили с изгорели газове.

Фаталната могила се намира на не повече от 200 метра от шосето. Тримата направили отвор в нея от страната на река Места. Дупката не се вижда, тъй като е скрита от дървета и храсти. В събота сутринта края нея все още се търкаляше мъркуча на помпата. Самият вход пък е укрепен с десетина чувала, пълни с пръст и слама. Върху тях имаше забравена куртка на някой от мъжете. Сигурно е, че иманярите са копали няколко дни поред, за да успеят да влязат толкова навътре. „Не знаем нито Мирчо, нито Емил да се занимават с иманярство. Някой ги е подлъгал. Станала е голяма беда. Тази могила е атакувана от иманяри още през 70-те години на миналия век. Не вярваме там да има нещо. Едва ли са търсили злато, по-скоро някакви антики", твърдят жители на Добринище. В село Долно Драглище всички бяха в потънали в скръб от нелепата кончина на Иван Тончев. Мъжът работел като охрана в „Балканстрой". „Голяма трагедия. Кротък, добър, възпитан човек. За мен е изненада, че е бил в тази могила, не го познавам като имянар. Цялото село и посърнало", каза кметицата на селището Лиляна Боянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай