Губернатор към кметове: Не бързайте с протестите

Губернатор към кметове: Не бързайте с протестите | StandartNews.com

Благоевград. Областният управител на Пиринския край Муса Палев излезе с обръщение към кметове на населени места в община Благоевград. Наскоро управниците се заканиха, че ще организират протестни подписки на жителите, тъй като населените места няма да бъдат включени в европейските програми за новия програмен период 2014-2020.

„Искам да уверя всички заинтересовани, че основания за подобни вълнения няма. Разбираемо е желанието на кметовете да си гарантират възможността да участват с проекти за европейско финансиране. То напълно съвпада с политиката на правителството", се казва в обръщението на губернатора.

Той уверява, че въпросът за достъп до европейските фондове на всички български градове и села не е неглижиран. Във връзка с решаването му правителството води активни преговори с Европейската комисия. Те обаче са на етап на преговорния процес, на който не могат да се дадат подробни и конкретни детайли. Работни групи на Министерство на земеделието и храните и Министерство на регионалното развитие дискутират начините за усвояване на европейските средства, така че да не останат „бели петна" по административната карта на България по отношение на европейското финансиране през следващия програмен период.

„Общините, които не отговарят на критериите на Програмата за развитие на селските райони, ще бъдат включени в други програми в зависимост от допустимостите", успокоява кметовете Муса Палев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай