Градът в България, който всява най-много романтика

Три интересни локации около него

Градът в България, който всява най-много романтика | StandartNews.com

Балчик предлага една от най-романтичните гледки по Северното Черноморие. Всеки ъгъл крие очарование, тъй като градът е разположен терасовидно по брега, а зад него се извисяват живописни бели скали. Това го прави идеалната дестинация за романтично бягство, изпълнена с красиви панорамни изгледи към морето. В следващите редове ще ви покажем най- интересните местенца, които можете да преоткриете в това градче:

Историческият музей в Балчик съхранява повече от 20 000 движими културни ценности, които са част от културното наследство на България. Още за времето си, през 30-те години на XIX век, той е превъзхожда дори румънските музейни експозиции. От създаването на музея до днес на територията на община Балчик се извършват множество археологически проучвания, разкопки и сондажи, между които и на обекти с национално значение като: късноантичната крепост в кв. „Хоризонт”, селището в местността „Дженни баир”, средновековния биритуален некропол на територията на авиобаза – Балчик, античната надгробна могила в местността „Таушан тепе”, античния храм на Понтийската майка на боговете – Кибела и др.

Внушаващо, но факт е, че Художествената галерия в Балчик е първата, която отваря врати за цяла Южна Добруджа. През 1937 година е представена първата експозиция от десетки живописни творби с основна тема “Балчик и черноморското крайбрежие”. Имена като Владимир Димитров – Майстора, Никола Танев, Атанас Михов, Бенчо Обрешков, Цанко Лавренов, Иван Ненов, Стоян Венев, Ненчо Балкански, Светлин Русев, Едмонд Демерджиян, Иван Чернев, Цветан Казанджиев, Греди Асса и много други – намират място в изложбените зали на Художествената галерия. Интересен акцент е колекция от 14 живописни платна, дело на 11 румънски художници, рисували Балчик по време на окупацията на Добруджа.

Само на 10 км от Балчик в покрайнините на село Оброчище се намира т.нар. Текето. То представлява двуобреден молитвен дом на мюсюлманския светец Акязълъ баба и на неговия християнски двойник Св. Атанас. Вярва се, че някога там е имало манастир, превърнат от мюсюлманите в дервишка обител, а св. Атанас бил убит от турците, за да защити своята вяра.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Пийте само шведски!
преди 5 месеца

Град пълен с цигани .

Откажи
А не тъй!
преди 5 месеца

Пийте само швепс! Много наркомани се навъдиха вече и все за имоти пишат.

Откажи
Негово Величество
преди 5 месеца

Да,може да има и роми,но самия град е много красив и привлекателен особенно за румънските туристи!

Откажи