Газифицират обекти в Кърджали до края на 2012 г.

Газифицират обекти в Кърджали до края на 2012 г. | StandartNews.com

Кърджали. Очаква се до края на годината синьото гориво да потече към първите абонати в Кърджали. В списъка са включени индустриални предприятия  „Монек юг”, „Пневматика  Серта”, „Стил текстил” и др.

Готови са проектите за газификация на областната болница -МБАЛ Д-р Атанас Дафовски и Центъра за медико социални грижи. Ще бъдат  газифицирани и няколко училища в областния град. Желание да ползват газ са изразили и 20 собственици на фамилни къщи. Все още няма заявки от хотелски комплекси, въпреки че са направени многобройни запитвания. Вече са изградени 10-12 км газопреносна мрежа. От няколко дни започна усилена работа и по конкретното свързване на първите потребители.

В ход е и изработването на проекта на локална станция за декомпресия. За нейното позициониране се обмислят няколко варианта. Изпълнител на проекта е „Ситигаз България” ЕАД. Първата копка бе направена в средата на месец март. Идеята за газифицирането на града край Арда датира отпреди 20-ина години. Според специалистите този вид гориво ще осигури до 40% намаляване разходите за отопление на обществени и публични сгради, училища, детски градини, здравни заведения.

Газификацията на Кърджали ще спомогне за намаляването на вредните емисии във въздуха, почвите и водите.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай