Гърци и македонци празнуват Деня на труда в с. Първомай

Гърци и македонци празнуват Деня на труда в с. Първомай | StandartNews.com

Благоевград. В петричкото село Първомай ще забравят за работата поне за ден. Местните хора ще празнуват навръх Международния ден на труда - 1 май, заедно с комшии от Македония и Гърция. Песните, танците и веселбата ще започнат още на 30 април.

Домакините ще посрещнат гърците и македонците и ще им покажат не само веселбата, но и как изкарват прехраната си.

„Всички усилено работим на полето, няма семейство, което да не се занимава със земеделие. Но мислим и за най-големия си празник. Ще се порадваме от сърце на селското тържество. За нас 1 май е знакова дата, гордеем се с името на селището си", заяви кметът на най-голямото петричко село Методи Попов. Той ще заведе македонците и гърците из оранжериите, които се простират на близо 500 декара земя. Местните земеделци ще им демонстрират как се произвеждат качествени зеленчуци.

„Да видят, че с труд всичко се постига. Затова селото ни е пълно с млади хора, които намират препитание в земеделието", твърди селският управник.

Над 5000 души от околните селища, Македония и Гърция ще присъстват на тържествата. "Сигурно е, че пришълците ще са повече от нас. Но всеки е добре дошъл. Ние сме не само трудолюбиви, но и гостоприемни. Хапване и пийване има за всички", казват домакините. Празникът ще бъде съпроводен със състезания по волейбол, шахмат, лекоатлетически крос и ловна стрелба. Ще се проведе и фолклорният фестивал „Южен гердан".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай