Гълъбовски турист поема към края света

Гълъбовски турист поема към края света | StandartNews.com

Стара Загора. Председателят на туристическото дружество в Гълъбово - Боян Палазов, тръгва по най- древния християнски маршрут в Европа известен под името Камино. Той вече е заминал за Испания, съобщиха от миньорската обшина, подпомогнала експедицията на ветерана. Всяка година милиони поклонници поемат по 800-километровия маршрут, който тръгва от Франция, минава през цяла северна Испания, а крайната му точка е катедралата в испанския град Сантяго де Компостела. Самият Палазов смята да минава по 30 км на ден и да извърви цялото разстояние за около 1 месец.

Маршрутът е поклоннически, отвежда до мощите и гроба на Св. Яков. Легендата разказва, че Яков е бил рибар, брат на Йоан Кръстител и дясната ръка на Христос. Пътят до гроба му е показан от звезда, откъдето идва и името на бъдещия град – Компостела или Поле на звездата (Campus Stellae). Смята се, че минава точно под Млечния път и отразява енергията на звездите над него. Приема се, че Камино е изминат успешно от всеки пилигрим, извървял пеша поне 100 км. Не са рядкост и хора, като бългалинът Палазов, които прекосяват цялото разстояние пеша.

„Повечето хора тръгват по Камино заради вярването, че като извървиш този път, животът ти се променя. Дори във Финистера /края на пътя/ има една скала, където хората си горят дрехите. Поверието е, че след като извървиш целия път и си изгориш дрехите, животът ти се променя», казва Боян Палазов. От община Гълъбово му пожелават успех, и очакват неговите фотоси за изложба за деня на града през август.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай