Двама ученици пътуват от Разлог до Йерусалим

Двама ученици пътуват от Разлог до Йерусалим | StandartNews.com

Кметът на община Разлог Красимир Герчев се срещна в петък с Елена Чокалова от Професионалната гимназия по туризъм и с Иван Влахов от СОУ „Братя Петър и Иван Каназиреви" в града. Младежите спечелиха конкурса за есе върху книгата на Михаел Бар-Зоар - „Героичното спасение на българските евреи. Извън хватката на Хитлер".

Творбите им имали еднакви заглавия - „Ролята на цар Борис III в спасяването на българските евреи". Разликата е в самото съдържание, като Елена пише от името на владетеля, а Иван представя самите събития.

Младежите от Разлог са измежду 17-те ученици и 3-ма преподаватели от цялата страна, които заминават на обучение в Йерусалим. Групата от България ще бъде предвождана от г-н Яков Джераси- председател на Израело-български институт. Елена Чокалова е ученичка в 9-ти клас, специалност „Химия и биология, а Иван Влахов е в 10-ти клас в специалност „Информатика". Пътуването на двамата става със съдействието на общината.

Кметът благодари на учителите, че са насочили учениците към темата за евреите, а на децата - че са положили толкова усилия за успешното справяне. „Вие сте един добър пример не само за вашите връстници, но и за всички нас", каза Герчев. Учениците споделиха, че с нетърпение очакват заминаването в края на този месец в Израел, където ще съберат още много мнения и знания по темата. Там те ще имат възможност да се срещнат с много публични личности, историци и учени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай