Два нови парка и площад в Монтана

Два нови парка и площад в Монтана | StandartNews.com

Тази година

Слънчевата градина и фонтаните сред любимите места на жителите на Монтана

През тази година Монтана грейна с два нови парка и перобразеният някогашен централен площад „Алеко Константинов". На мястото на сметище и крайгрдско пасище израстна модерно място за разходка и развлечение – паркът „Свети Дух". Наречен е така по името на новостроящия се до него православен храм.

Площтта на новия парк е 12 дка. В него има 2 квадратни фонтана, 6 басейна с линейни фонтани, нови дървета и декоративни храсти, 70 пейки, велоалея, дълга 400 метра. Най-големият басейн има дължина 55 метра. Останалото са зелени площи, цветарници, беседки, има и чешма. Пред парка е изграден паркинг.
Преди „Свети Дух" бе обновена изцяло Слънчевата градина. Тя е любимото място за игра на децата. Предлага простор, чист въздух, защото е близо до планината, слънчева светлина. И по нейните алеи има много пейки, които и в най-голмите горещини не остават празни.

Двата парка са изградени с европейски средства. Те са част от проект, наречен „Зелена Монтана", финансиран от програмата за регионално развитие. Стойността на проекта е 4,6 млн. лв. Част от него са обновеният площад „Алеко Константинов", който вече има нова настилка, осветление, зелени ивици и старият булевард „Парта". Само булевадрът още не е завършен докрай, останалите 3 обекта вече са част от пейсажа на модерна Монтана.

Скейт площадка и фитнес
на открито за децата

Децата на Монтана едни от първите в страната се сдобиха с желаната скейт площадка. Тя се намира в единия края на Слънчевата градина и е място не само за обучение по каране на ролери, но и за състезания от европейски и световен мащаб. На нея се организират състезания, благодареине на които в Монтана пристигат най-добрите скейт състезатели на континента. Площадката е една от най-модерните на Балканите.

Малцина знаят, че тя е изградена по желание на децата на града. Те събраха 1000 подписа и ги внесоха в общината. За сбъдването на желанието им са отпуснати веднага 60 000 лв.

Случаят бе повторен и за изграждането на фитнес-площадка. 600 деца се подписаха за нея и общината отново удовлетвори искането им. От бюджета бяха отделени 24 000 лв. и площадката стана факт преди три месеца. Площта и е 70 кв. м., има всички съврменни уреди и се намира на лесно дъстъпно място – в единия край на централния парк „Монтанезиум".

Монтана е една от първите общини в страната, която всяка година връчва стипендии на талантливите си деца. Сумите стигат до 2500 лв. Досега десетки деца са били поощрени по този начин за постижения в областта на науката, кулутрата и спорта.

Всеки дом с чиста
вода от чешмата

Приключи изпълнението на най-големия проект в историята на общината – разширението и рехабилитацията на водоснабдителната и канализационната мрежа на града. Сега до всеки дом стига чиста питейна вода и отвеждане на отпадната. Подменени са азбесто-циментовите тръби, намалени са значително загубите на вода.
В стойностно изражение проектът изглежда така – подменени са 15,6 км тръби от вътрешната водопроводна мрежа, рехабилитирани са 1061 сградни водопроводни отклонения. Подменени са 16, 2 км главни канализационни колектори, рехабилитирани и подменени са 18,2 км вътрешна канализационна мрежа. Доизградени са още 4,3 км от тази мрежа. Изградено е укрепващо съоръжение в квартал „Мала Кутловица".
Вече са обновени 97 улици, повечето от които са били разкопани заради подмяната на тръбите. В момента със средства от бюджета на общината се асфалтират 14 от най-важните участъци по основните улици на града. Заедно с асфалтирането се извършва разширяване на местата за паркиране. Само новите са 200 на брой. В централната част има паркинги за 662 автомобила.


Цялата стойност на проекта за обновлението на водната система е 45 млн. лв. Те са осигурени от европейски фондове чрез оперативната програма „Околна среда".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай