Допълнителна охрана и персонал в бежанския център в Харманли

Допълнителна охрана и персонал в бежанския център в Харманли | StandartNews.com

Хасково. 12 полицаи допълнителна охрана ще действат на територията на бежанския лагер в Харманли. Освен това в имиграционния център ще бъдат назначени 15 местни като административен персонал. В центъра ще има и допълнителна линейка, която да обслужва специално нуждите на бежанците. Мерките са във връзка с подобряването на битовите условия в лагера. Те бяха обявени от кмета на Харманли Михаил Лисков в обръщение към хората от града, разпратено и до медиите.

Промените, които се правят в лагера за подобряването на условията за живот на домуващите в него, са по настояване на градоначалника. Допълнителният персонал ще бъде назначен от Агенцията по бежанците, а заплатите им -подсигурени от бюджета.

"Уверявам ви, че лично аз и общината най-отговорно ще следим функционирането на центъра и ще се стремим да поддържаме нормална обстановка в него и около него." , казва в обръщението си към жителите на кметът на Харманли.

Изявлението на градоначалника идва ден след като бежанците във временния приемателен център се вдигнаха на протест срещу бавната според тях процедура по получаване на статут.

"Временният приемателен център е вече реалност, въпреки предварителните ни нагласи. В момента актуални са мероприятията, свързани с нормалното функциониране на центъра. Държавните институции, в чиито прерогативи е центърът, и ние като община се стремим да осигурим човешки условия за пребиваващите. Работим, за да не се допусне в никакъв случай да се наруши сигурността на населението на Харманли от хигиенен, криминален и всякакъв друг аспект.", уверява в изявлението си Михаил Лисков.

В момента се ремонтират спалните помещения на бившето поделение, за да могат в тях да се настанят пребиваващите в палатките, а с помощта на ОП "Горска компания" за бежанците са осигурени 90 кубика дърва за огрев и ще продължи и занапред снабдяването с необходимите количества, уверява градоначалникът.

От ОП "Чистота" пък са поели ангажимент да почистват бобрите пред центъра както и територията около и вътре в него.

В лагера в Харманли се открива и магазин на самия портал за улеснение на пребиваващите и отпадане на необходимостта някои от бежанците да пазаруват из града, се казва още в изявлението на Михаил Лисков.

Освен тези и мероприятията, свързани с бежанците, се извършват и комплексни мерки, които касаят не само центъра, но и целия квартал "Дружба" и неговата инфраструктура. В момента се работи усилено по проект за цялостна канализация на територията на бившите казарми и С, като те ще се включат в градската канализационна мрежа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай