Доктори в шок от раните на Искрен

Касапинът не е пил, приятелите май се скарали за момиче

Доктори в шок от раните на Искрен | StandartNews.com

Пловдив. 17 прободни рани са преброили лекарите по тялото на 16-годишния Искрен, който в сряда стана жертва на опит за убийство. Нападна го в дома му приятелят му Иван Генчев, с когото са съученици от Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии в Пловдив. Драмата се разигра в дома на Искрен зад църквата "Св. Иван Рилски" в кв. "Кършияка".

Двете момчета се скарали, според една от версиите - за момиче. Заради бутилки, открити в апартамента, тръгна слух и че са пили. Но пробата на касапина за алкохол е отрицателна. Ясно е обаче, че в разгара на спора двамата са се сбили, а Иван извадил нож и започнал да мушка напосоки Искрен. За да се защити, той се е добрал до един от ножовете в кухнята и успял да пререже сухожилията на два от пръстите на ръцете на нападателя си. Едва тогава го спрял, но през това време Иван буквално го накълцал.
---------------------------------------
Следващите 7 дни след втората операция на Искрен са решаващи за живота му, обявиха вчера на специален брифинг в УМБАЛ "Свети Георги", където е настанено раненото момче, лекуващите лекари. Тийнейджърът е настанен в реанимация и е приведен в стабилно състояние, но никой не може да гарантира какво ще се случи. Всичко зависи от него, докторите разчитат, че е млад и силен. Медиците обясниха още, че случай с толкова много наранявания не са имали отдавна. Засегнати са

стомахът, тънките черва, панкреасът

и белите дробове, съобщи началникът на Клиниката по специална хирургия в болницата проф. д-р Ангел Учиков. Той уточни, че нараняванията в двете гръдни половини включват разрези на четири ребра вляво и нараняване на белите дробове на 3 места. Отдясно е засегнато едно ребро и има две пробождания. Седем са раните в стомаха, четири - в тънките черва, едно - в панкреаса, и пет - в черния дроб. Имало е и много кръв в коремната кухина. Травмите са обработени от екип от четирима хирурзи, пулмолог, съдов хирург и ортопед. Тъй като е имало съмнение за нарушение във виталитета на тънко черво, се е наложило оставяне на отвор в коремната кухина - т. нар. лапаростома. В момента няма непосредствена опасност от остра кръвозагуба. Възстановено е и нормалното кръвно налягане, уточни проф. Учиков. През следващите критични 3-4 дни лекарите ще следят за възможни усложнения, които съпътстват подобни наранявания: възпаление, отпускане на шевовете на стомаха и тънкото черво или проблеми с белите дробове. Проф. Учиков обясни, че УМБАЛ "Св. Георги" в момента разполага с необходимите запаси от кръвни продукти и медикаменти. Общо

18 деца са дарили кръв

за Искрен след клането.
След инцидента в апартамента Иван също е бил откаран в болница, но в другия край на града - МБАЛ "Пловдив", където сухожилията на пръстите му са били зашити и е превързан. В линейката обяснил, че е паднал по стълбите и се е самонаранил. Първоначалната информация от полицията беше, че Генчев е заварен на мястото на инцидента в неадекватно състояние. Д-р Аргир Аргиров обаче, който е шеф на болница "Пловдив", обясни, че според колегите му, които са обработили раните на момчето, той е бил напълно на себе си. Освен това му е била взета кръвна проба за проверка за алкохол, която се е оказала отрицателна. След като е пуснат от болницата, Иван е задържан с прокурорско нареждане за 24 часа, което може да се увеличи до 72 часа. Започнало е досъдебно производство за опит за убийство. От прокуратурата съобщиха, че от събраните до момента факти става ясно, че макар и непълнолетен, тийнейджърът е съзнавал какво върши. А деянието му е останало недовършено по независещи от него причини. Предстои да му бъде повдигнато обвинение.

Имало кръв и по стените

Съседи на семейството на Искрен споделиха след драмата, че в жилището било като касапница. Имало кръв във всички стаи, по мебелите и стените. Комшиите са тези, които реално са спасили живота на десетокласника, тъй като са чули скандала и последвалите викове за помощ и извикали полиция. По думите им, случката станала след обяд, когато родителите на Искрен били на работа. Съседите познават и другото момче - Иван, тъй като той често идвал при приятеля си. Досега не са се карали, напротив - имали вид на много сговорни. От кооперацията на Искрен го описаха като много добро и възпитано момче. Категорично комшиите казват, че и дума не може да става той да е замесен с наркотици или други незаконни дейности. За Иван не могат да са конкретни, защото го познавали само бегло, но не бил оставил лошо впечатление у тях.

Съученици: Генчев бе побойник и рекетьор

Нападателят Иван Генчев е бил доста агресивен според съучениците на двете момчета. С Искрен обаче бил приятел, затова не го нападал. Иначе налитал на бой на всеки за най-малкото нещо. Любимото му занимание в училището било да тормози по-малките. Чакал ги след часовете, като ги пресрещал и им обирал парите. Ако откажели да ги дадат, ги биел. Още вчера в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника започна разследване. Полицията разпитва ученици, учители и директорката Людмила Ганчева. Днес по препоръка от Инспектората по образование ще се проведе извънредно събиране на всички паралелки, за да бъдат учениците информирани за станалото и евентуално да се изяснят детайли от случая.
Иван е от Съединение и всеки ден е пътувал до Пловдив, за да ходи на училище. По думите на кмета на малкия град Георги Руменов, семейството на момчето били нормални и разбрани хора. Вкъщи работел само бащата, който с изкарваното от строителство издържал цялото семейство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай