Добруджанци излязоха на протест в защита на земята си

Добруджанци излязоха на протест в защита на земята си | StandartNews.com

Добрич. Десетки добруджанци се събраха пред храм „Св. Георги" в центъра на града, за да кажат своето „НЕ" на технологията фракинг и добива на въглищен газ по неконвенционални методи, както и „СТОП" на властта на корпорациите. Така жителите на града и региона се включиха в световния ден на протести, изразяващи несъгласие с добива на шистов и въглищен газ и подписването на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ.

Пред мнозинството Синтия Недялкова, която обяви за своя кауза на живота да съхрани земята и водата на Добруджа чисти за поколения, заяви, че ако се допуснат тези методи, то най-плодородния район – житницата на страната ни, ще стане пустиня и хората ще се превърнат в бежанци в собствената си родина.

„Добруджа е заплашена от подземна въглищна газификация", алармира екозащитничката и добави, че ако се запали въглищния пласт под земята, то неминуемо в района всичко ще бъде унищожено, а от образувалите се кухини, ще последват със сигурност земетресения в и без това един от най-сеизмичните райони – именно на териториите на общините Каварна и Шабла, където трябва да се извърши проучването на добив на въглищен газ.

Тя заяви, че в момента посегателствата върху плодородната добруджанска земя са на две места - край селата Вранино и Рогозина. В района на Рогозина, според инвестиционното проучване, се говори, че ще добиват газ от въглища от 2500-2700 м дълбочина, а във Вранино – от 1300-1500 м. „Експериментът Вранино ще се прави в разградения двор България. „Русгеоком" в Рогозина са получили четири удължавания на периода на проучване, и сега са стигнали дотам, че да искат концесия" – каза още Недялкова. Тя обърна внимание и за подписването на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, като заяви, че това ще уеднакви стандартите в Европа и Америка и никой и нищо вече няма да може да спре големите корпорации. Жителите на Вранино започват подписка срещу проучването и добива на въглищен газ. Председателят на „Льо Балкан" Павел Симеонов добави, че ще тръгне и национална подписката, която ще е освен срещу въглищния газ, и срещу шистовия, като изрази надежда протестите в страната да стават все по-многобройни, за да защитин природата си и здравето на децата ни

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай