Добричките авджии ще имат собствен ловен дом

Добричките авджии ще имат собствен ловен дом | StandartNews.com

Добрич. В навечерието на старта на ловния сезон ловджиите от сдружение "Ловно-рибарско дружество - Добрич" получиха добра новина - заповед, разписана от ексземеделския министър Димитър Греков, с която им се дават 3 дка горска площ, за да си изградят към съществуващото стрелбище и гатер за работа на кучета по диви свине в местността "Дъбовете" край Добрич и ловен дом.

Новината съобщи на нарочна пресконференция председателят на ловците Илия Михайлов. "Нашето сдружение е едно от най-големите в страната - стопанисваме 119 хил. ха ловна площ. Имаме 34 дружинки с над 1000 ловци в тях.

В рамките на три месеца трябва да заплатим 24 хил. лв. по направената оценка на терена за отреждането му от горски фонд, след което ще трябва да заплатим определената цена на декар горски фонд. Имаме средствата за това, като амбицията ни е за празника на Добрич догодина - 25 септември, да открием новия си ловен дом. Вече имаме идеен проект, разработен от арх. Валентин Славов, като по предварителни разчети стойността на строителството ще е над 100 хил. лв. Предвиждаме ловният дом да бъде с 220 кв. м застроена площ - в него да има зала с 40 места, кухненски бокс, барбекю и две спални на втория етаж" - разказа Михайлов.

В навечерието на новия ловен сезон, който се открива в събота сдружението е провело среща, на която са дискутирани проблемите на ловците и са направени инструктажите. Михайлов отбеляза, че от години в региона не е имало ловни инциденти и изрази надежда, че така ще е и за в бъдеще. В редиците на авджиите има 8 дами, а около 60 са новите ловци, преминали курса на обучение. "Членският внос в сдружението е 100 лв. годишно - един от най-ниските в страната. За сравнение - в Румъния размерът му е 300 евро. Дружинките приемат и гости за ловните излети, които са си платили таксата. При нас тя не много висока, определя се от дружинката. В Балкана на гост ловци дружинките вземат такси от по 50 и 100 лева за ловен излет" - разкри още тънкости Михайлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай