Диви зайци измират от туларемия в Смолянско

Диви зайци измират от туларемия в Смолянско | StandartNews.com

Смолян. Туларемия плъзна по диви зайци в Смолянско. Регистрирани са няколко случая на заразната болест в област Смолян, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните за "Фокус".

До момента са измрели няколко животни, на които им е направена аутопсия. Резултатите от нея са показали, че зайците са заразени с бактериологичното заболяване. Случаите са регистрирани в общините Златоград, Мадан и Смолян. Оказва се, че зараза с болестта е имало за първи път преди осем години в района на град Мадан.

Измрели зайци има и в района на телевизионната кула на Стръмни рид край Кърджали, съобщава БГНЕС и уточнява, че най-вероятно заразата се е пренесла от Смолянска област.

Туларемията има природо-огнищен характер. От нея боледуват както много животни и птици, така и хора. Болестта се разпространява чрез квектори – кърлежи, въшки, бълхи, комари, които я пренасят сред дивите животни. Заразеното животно има неадекватно поведение. Хората не трябва да имат досег със заразените животни, предупреждават от Областната дирекция по безопасност на храните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай