Деца стават траки в музей

Деца стават траки в музей | StandartNews.com

Община Благоевград подготви богата програма за Европейската нощ на музеите. Малчугани ще дадат старт на събитията в 15,00 часа с посещение на музея, където ги очакват много изненади. В Музеен детски кът хлапетата ще могат да се запознаят с облеклото на траките, ще разгледат накити, ще видят маски на животни, които ще могат да оцветяват. Изложба ще бъде открита два часа по-късно, тя е посветена на 60-годишнината на известния благоевградски художник Георги Стойчев.

С музикални изпълнения в 17,30 часа Биг Бенд-Благоевград ще зарадва благоевградчани на площада пред музея, а от 18.00 часа започва концерт на Музикална академия „Престо". Грамоти ще бъдат връчени на сътрудниците на музея във фоайето на общината в 20,00 часа. Етнографска изложба „За народното знание, умение и вдъхновение" ще бъде подредена и открита в сградата на музея. Експозицията разкрива свят от миналото, който българинът е сътворявал с ума, ръцете и сърцето си – от домашните женски занятия - тъкачество, плетачество, везбарство, до специализираните мъжки дейности – ковачество, медникарство, грънчарство, дървообработване, златарство.

Под мотото „Студентски круиз" от 22.00 часа в музея започва съревнование между студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски" и Югозападен университет „Неофит Рилски". Предизвикателството ще се проведе в седем тематични кръга. Младежите ще мерят знания в теми като археология, етнология, история на балканските народи, история на света, история на България, архивистика и философия.

Паралелно, почитателите на театъра ще имат възможност да проследят и последната вечер на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай