Дариха свети мощи на митрополит

Дариха свети мощи на митрополит | StandartNews.com

Откриха обновения музей в Мелник

Професор Виолета Нешева предаде мощи на светците Петър и Павел на Неврокопския митрополит Серафим. Това се случи по време на откриването на обновения Исторически музей в Мелник в сряда. Археологът открил преди години части от кости на двама мъже при изследването на терена църквата „Св. Св. Петър и Павел" в най-малкия ни град. „Мощите са открити от професор Нешева в олтара на храма. Предполага се, че са на двамата светци. Очаквам да ми изпрати и всички други материали, свързани с това откритие. Предполага се, ме са на светците Петър и Павел. Надявам се, че скоро ще приключим реставрацията на църквата и там ще положим мощите им, за да може миряните да се покланят и молят пред тях", каза Неврокопският митрополит Серафим, който отслужи водосвета.

Виолета Нешева получи признание от община Сандански и местните хора в най-малкия ни град. Тя бе удостоена със званието „Почетен гражданин на Мелник" по повод 45 години от началото на археологическите проучвания в населеното място. „Благодаря за тази чест. За мен в Мелник всеки камък е история и археология. Затова толкова години съм отделила, за да работя тук", заяви археологът. Отличието й бе връчено от вр. и. д. кмет на Сандански Младен Тимчев.

„Надявам се, че с откриването на обновената сграда на музея поставяме ново начало на тази културна институция. Ремонтът е извършен по проект на стойност от почти 100 000 лева. Занапред туристите ще могат да придобият по-ясна представа за възрожденския начин на живот, за историята на региона, за фолклора и обичаите в един от най-предпочитаните за отдих и туризъм региони у нас", сподели Тимчев.

По проекта бе напълно ремонтирана покривната конструкция на сградата, дограмата, всички ВиК и ел. инсталации. Бяха ремонтирани и залите, където ще се правят експозиции от времето на Възраждането, ще се представят мелнишки носии. Хранилищата също са ремонтирани и обновени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай