Черниче с номинация за евросело

Черниче с номинация за евросело | StandartNews.com

Благоевград. Симитлийското село Черниче е сред 18-те български села, номинирани в класацията „Евросело - 2012”.

Призовата подредба на българските селища се организира от Министерство на земеделието и храните и Програмата за развитие на селските райони. Критериите са максимално използване на възможностите, предоставени от ЕС за превръщане на населените места в модерни и на европейско ниво. Крайната класация ще се определи според броя на реализирани проекти и привлечени инвестиции, обем на усвоените средства и постигнатата промяна в облика на селото след усвояването на европейски пари.

Черниче отговаря почти на 100% на тези критерии. През последната година общината успешно реализира проект там за подмяна на ВиК-мрежата, реконструкция и доизграждане на уличната мрежа, с нови тротоари и бордюри. Предстои стартиране изпълнението и на проектите за пречиствателна станция и реконструкция на парка в селото. Проектите са одобрени за финансиране.

Черниче и без престижната номинация се слави като най-модерното в община Симитли.

„Българското село също е част от Европа! Не големият град, а българското село е сърцето на България!” казват организаторите, провокирани за конкурса от факта, че всяка година Европейският съюз отделя огромен финансов ресурс за развитие на селските райони.

В селището е централата на уникалната Винена партия, тук бе създадено и Сдружение на завряните зетьове, така славата ни се носи по цяла България, уверяват местните хора.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай