Чакат Кристалина Георгиева в Елена за родова среща

Чакат Кристалина Георгиева в Елена за родова среща | StandartNews.com

Велико Търново. Балканският град Елена ще посрещне българският еврокомисар Кристалина Георгиева на 7 юни за родова среща на Кършовския род. Тя е потомка на Иван Кършовски – поборник за свобода и приятел на Васил Левски, журналист, юрист и общественик. Наскоро се навършиха 100 години от смъртта му.

Комисар Георгиева ще участва и в дискусия на тема "Патриотични послания от историята", с водещ акад. Георги Марков. Кръглата маса е с начало 10,30 ч. в зала 1 на община Елена. Час по-късно в къщата-музей на Иларион Макариополски ще бъде открита изложба за Иван Кършовски. Експозицията представя най-важните моменти от живота и делото на известния възрожденец Иван Кършовски и показва неговата разностранна дейност преди и след Освобождението на България. В експозицията са включени оригинални документи, съхранени в сбирките на Български исторически архив при Националната библиотека, както и сабята на Иван Кършовски.

В 12.30 ч. в съботния ден Кристалина Георгиева тържествено ще връчи дарение на книги от издателство "Захарий Стоянов'' за библиотеката в Елена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай