Бургас чества Независимостта на България

Бургас чества Независимостта на България  | StandartNews.com

Под звуците на тържествения химн "Независимостта" започнаха тържествата в центъра на Бургас. Бургаският духов оркестър изпълни емблематичното произведение, написано от композитора Георги Шагунов часове след провъзгласяване на Третото българско царство.

Празничният ден продължи с молебен за благоденствието на България и ритуал по издигане на националния флаг и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.

Пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк венци и цветя в памет на загиналите за защита на българската независимост поднесоха кметът на Бургас Димитър Николов и зам.-кметът Красимир Стойчев.

Почит към подвига на героите отдадоха още части от Военноморски гарнизон-Бургас, сухопътни и военно-въздушни войски.
На площад "Атанас Сиреков" се завихри празничен фолклорен концерт на ансамбъл "Атанас Манчев".

Честванията продължиха след обяд с художествения пърформанс "Паяжината" в най-новия туристически комплекс на Бургас - "Акве Калиде" в квартал Ветрен. В него участват художникът Николай Николов-Мазаров, бургаски поети и балетисти от Държавна опера-Бургас. Спектакълът е с музика на Морис Равел и Джон Уилямс, а режисьор и хореограф е проф. Хикмет Мехмедов. Представлението, което е организирано от Община Бургас и СНЦ "Артпиерия", е с вход свободен и е подарък за всички жители и гости на града.

Още два концерта, посветени на знаменателните събития от 1908 г. огласиха Бургас. В зала "Петя Дубарова" на КЦ "Морско казино" бургазлии се насладиха на камерния концерт "Аспекти на любовта", а на 24 септември, от 18.00 часа на открита сцена "Охлюва" хората с увреждания ще покажат, че "Талантът е преди всичко. Заедно - такива, каквито сме".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай