Бос от "Фиат" гърми яребици до Харманли

Бос от "Фиат" гърми яребици до Харманли | StandartNews.com

Хасково. Шеф от автомобилния концерн "Фиат" ще пробва ловния си мерник у нас. Луиджи Галанте, управител на 24-те филиала на компанията извън Италия, пристига в Харманли днес. Заедно с него по яребици, бекасини, гургулици и диви гълъби ще гърмят и италиански дипломати. Дружинката авджии от Ботуша наброява общо 15 души. Това се похвали пред атенция Стандарт Нюз Дончо Чипилски от местното ловно-рибарско сдружение.
 
В Харманлийско вече ловуват 39 чужденци, от които 22-ма гърци и 17 италианци. Въпреки ситния дъждец в първия ден от законния лов в събота  излязоха 31 местни дружинки. Сред мъжете на пусия се явиха и шест дами. "Мерникът им много често е по-точен от тези на мъжете. Жените ловци са и по-големи мераклийки, а тръгнат ли с куче, за птичките, които са набелязали - няма шанс", обобщи настроението от старта на лова Чипилски.

За разлика от Харманлийско, на територията на хасковското ловно-рибарско сдружение, което обхваща землищата на общините Хасково, Минерални бани и Стамболово, се забелязва отлив на чужденците. Причината е слабата популация на пернатите през този сезон, обясни шефът на сдружението Милко Андонов. Заради непрекъснатите валежи в края на май птиците изгубили голяма част от люпилото си и сега някои все още мътили или пък хранели мънички. Още по-тежка е картинката при гургулиците. Вместо да ги намерят край слънчогледовите ниви, където да хранят обилно поколението си, преди презокеанското пътуване към Африка около 15 септември, ловците все още ги чували да пеят по двойки в гората. "Това означават, че гледат малки", обясни опитният авджия Андонов.

Според него т.нар. сини птички са истинско предизвикателство за цевите на авджиите, защото летят бързо и доста високо.
Всички шефове на 35-те местни дружинки, в които участват 1600 ловджии, са минали на инструктаж за безопасното палене на огън на открито.

Авджиите са сложили и светлоотразителни жилетки. Те обаче се опасяват, че при лов на едър дивеч сигналният цвят ще им създава проблеми. "Тогава ще видим кой кого ще гони", шегуват се ловците.
Заради промяната в закона, забраняваща да се ловува на пияна глава, всички от дружинката на с. Гарваново минаха и проверка с дрегер за алкохол. Авджиите обаче се надяват да не бъдат глобявани за две-три бири. "То си е редно след стрелбата ловците да поседнат покрай огъня да пийнат по едно и да се поотпуснат. Точно тогава тръгва и раздумката. В противен случай ще изчезнат и вицовете за ловците и разказите за мечки с очи като на "Москвич", коментира мерките Милко Андонов.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай