Болярите с двоен празник за Димитровден

Болярите с двоен празник за Димитровден | StandartNews.com

Велико Търново. "Много по-стари и могъщи градове от Търново вече ги няма, но Търново стои и пребъдва. Това е така, защото Търново винаги е бил и ще бъде духовен и културен стожер. И днес, когато работим градът ни да бъде удостоен с титлата културна столица на Европа през 2019 г., ние намираме основания за това във вековната културна и духовна традиция на Велико Търново", каза кметът Даниел Панов, пред църквата „Свети Димитър Солунски" на Димитровден.

Панов припомни как на този ден преди 828 година в двора на църквата ''Св. Димитър'' братята Петър и Асен обявяват въстание, което слага край на византийското владичество, възстановява държавността и полага основите на Второто българско царство.

Димитровден бе възстановен като официален празник на строителя през 1996 г. с решение на Министерския съвет, припомни председателят на Областното представителство на Камарата на строителите Любомир Шербетов. „Всеизвестно е, че всяка криза се стоварва най-напред върху строителството. Това ние изпитахме преди 4-5 години. За радост вече забелязвам симптоми на развитие на този сектор, което ме кара да бъда оптимист за бъдещето на икономиката на нашата държава. На вас, колеги строители, пожелавам да влагате душа и сърце в сътвореното и да се чувствате като частица от постигнатите от нас резултати!", каза Шербетов.

С литийно шествие икона на Свети Димитър от XIX век беше пренесена до храма „Св. Димитър Солунски". Квартетът за църковно-славянски песнопения „Ангелски гласове" изнесе кратък концерт. Произведението на незабравимия Радко Радков „Асеневци" прозвуча в двора на храма. Свещеноиконом Славчо Иванов освети 50 литра курбан за празника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай