Благоевград почете своя патрон

Благоевград почете своя патрон | StandartNews.com

С поднасяне на венци и цветя десетки благоевградчани отбелязаха 159 години от рождението на Димитър Благоев. Сред официалните гости на тържествения ритуал в 10,00 часа в неделя бяха представители на общината, на областна администрация, на политически партии, както общественици, културни дейци и граждани. Всички те се поклониха пред делото на Дядото и отрупаха паметника му на площад „Георги Измирлиев" с цветя.

През 1950 година град Горна Джумая се преименува на Благоевград и Благоев става патрон на населеното място. Това става на пищна церемония пред читалището, на която се стичат хиляди местни жители, а на трибуната е голяма част от ръководството на Политбюро на ЦК на БКП.

Димитър Благоев е български политик и философ, публицист, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров. Той има основен принос за организирането на Бузлуджанския конгрес (2 август 1891 г.). и е един от учредителите на Българската социалдемократическа партия /БСДП/. Умира на 7 май 1924 г. в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай