Банда разграбила запустелия завод „Елисейна“

Банда разграбила запустелия завод „Елисейна“ | StandartNews.com

Четирима души от мездренското село Елисейна са заловени от полицията за кражба. В продължение на три месеца бандитите разграбвали запустелия завод в селото. Успели да задигнат между 8 и 10 т медна пещна шлака и тухли от площадките на бившия металургичен завод. От полицията във Враца поясниха, че групата е имала и организатор, който е мъж от Своге.

„Откраднатият материал е открит в хале в Мездра. Материалите по разследването са изпратени в прокуратурата", поясниха от областната дирекция на полицията във Враца.
Заводът „Елисейна" бе обявен в несъстоятелност през 2004 г. От тогава се правят опити да бъде продаден, но купувач не се намира. Оценката му е над 1 млн. лв. В момента заводът е запустял и теренът около него изглежда призрачно. Заедно със сградите се продават и залежите от 10 000 т клинкер, 150 т бял оловен шлам, 100 т от черен оловен шлам и 2 000 000 т от медна пещна шлака, част от заводската площадка.

Преди години имаше инвестиционно намерение на бизнесмени да създадат тренировъчна спортна база и депо за отпадъци, но до реализация така и не се стигна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай