Българското либертарианско общество платило глобата на баба Божия

Българското либертарианско общество платило глобата на баба Божия | StandartNews.com

Българското либертарианско общество е организацията, която е платила глобата на баба Божия, която бе осъдена като рецидивистка за отглеждане на канабис. 82-годишната пенсионерка от петричкото село Самуилово отърва затвора, но магистратите й наложиха глоба от 1000 лева и 800 лева разноски по делата.

Според дарителите тя е несправедливо осъдена. Затова направили кампания за събиране на средства, за да се плати глобата на баба Божия. В продължение на 4 месеца българи и чужденци пращали пари за каузата. Българското либертарианско общество има три основни искания, за които работи -- регулация на канабиса за медицински цели, декриминализация на притежанието и отглеждането на марихуана за лични цели и регулация на производство и бизнеса с т.нар индустриален коноп (непсихоактивния канабис, в него има под 0,2 % тетрахидроканабинол – психоактивната съставка на марихуаната). Първото настояване се отнася до свободния достъп до лечение, второто ще пресече черния пазар и ще сложи край на порочната практика в затвор да бъдат хвърляни младежи за по една цигара марихуана и да бъдат съдени пенсионери заради индийския коноп, а третото е свързано с огромни икономически ползи за България. Според организацията баба Божия е невинна, защото конопът расте свободно в района. А баба Божия според законите у нас е рецидивистка, тя е хващана повече от три пъти да отглежда канабис. Според разследващите марихуаната се сади от синът й, но тя като майка поема вината върху себе си.

Миналата година приключи продължилата над 3 години съдебна сага, след която старата жена отърва присъда от 2 години затвор. Магистратите й наложиха глоба от 1000 лева, а заедно със съдебните разноски бабата трябва да плати 1800 лева. За нея тази сума бе непосилна, тъй като пенсията й е около 170 лева.

„Срам ме е много. Осъдиха ме за няколко стръка канабис. А истинските престъпници са на свобода, карат си хубавите коли и си гледат живота. Това ми е голямата мъка на мен", казва тя. „Цял живот съм работила земеделие, гледала съм по 8 декара тютюн. Никога не съм откраднала 1 стотинка, никого не съм излъгала. А докъде ме докараха – за малко да ме вкарат в затвора", допълва бабата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай