Авторът на най-високия монумент на Богородица в света ще е почетен гражданин на Хасково

Авторът на най-високия монумент на Богородица в света ще е почетен гражданин на Хасково | StandartNews.com

Хасково. Авторът на най-високия монумент в света на Богородица с младенеца Петьо Александров ще бъде обявен за почетен гражданин на Хасково. Званието ще му бъде присъдено посмъртно.

Предложението за удостояването на Александров с почетната титла е на кмета на Хасково Георги Иванов и беше гласувано от Общинския съвет.

Роденият в София през 1950 година скулптур е реставрирал с екипа си и много от емблематичните културно-исторически обекти в региона.

Каменната фасада на Синята къща, изгражда монумента Св. Богородица през 2003-а, през 2004-а прави фасадата, колонадата и фронтона на театъра. През 2006-а г. работи върху реставрацията и консервацията на каменния градеж на църквата в Узунджово, а на следващата година изгражда колонадата и фронтона на галерия „Форум". Реставратор е и на Паметника на Незнайния воин.

Монументът „Богородица" беше вдигнат от полимер-бетон на Ямача в Хасково през 2003 година. Заедно с постамента фигурата на Божията майка на ръце с младенеца се извисява на 32-м. Височина.

Тази година монументът участва и в класацията на в-к" Стандарт" „ Чудесата на България" в раздел „ Атракции".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай