Авария спря част от метрото в София

Около 10:30 движението беше възстановено.

Авария спря част от метрото в София | StandartNews.com

София. Технически проблем спря едната линия на столичното метро в четвъртък сутринта. Десетки хора бяха блокирани по спирките, някои търсят алтернативен транспорт, а други изчакват остраняването на аварията.

Мотриси не се движат по лъча „Младост" – „Обеля", което предизвика струпване на пътници по станциите в пиков час за София.

Причината е теч на масло от влак по релсите, което затруднява безопасното спиране, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал между станциите Стадион „Васил Левски" и „Жолио Кюри". По другата линия „Надежда" – „Лозенец" подземната железница се движи по разписание.

Журналистка от Нова телевизия се включи пряко в ефира на предаването, за да съобщи, че се намира във влак, спрян в тунела в продължение на повече от 20 минути. През това време пътниците не са били оповестени по информационната уредба какво се случва. Хората са сравнително спокойни, но и притеснени, защото закъсняват за работа, но и не получават разяснения.

"Няма авария и повреда, а при смазването на релсите е положена повече смазка и мотрисата се приплъзва заради големия наклон. Екипите са на линия и предстои да почистят релсите, за да продължи мотрисата по маршрута си", съобщи шефът на метрото Стоян Братоев пред същата медиа.

След отстраняването на проблема ще бъдат пуснати допълнителни мотриси. Около 10:30 движението беше възстановено.

Инцидентът се случва за първи път

Валентин Тодоров, "Столичен метрополитен"

За първи път се случва подобен инцидент, откакто работи метрото. На това място лубрикаторът, който смазва релсите, за да не се получава износване, се поврежда и подава повече масло. Вследствие на това се загубва сцеплението с колелата. А при тази станция -"Стадион "Васил Левски", има възвишение и влаковете трудно излизат нагоре и затова започват да боксуват. При първия инцидент помощен влак е избутал закъсалия. При втория обаче диспечерът е преценил, че може да закъсат и двата и затова разпорежда влакът да се върне обратно. Изкарахме хората навън, защото все още не се знаеше каква точно е повредата. При такива случаи не е редно да се допуска струпване на много хора на перона, защото може да паднат на релсите, а там има напрежение и може да стане по-голяма авария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай