Авария остави без вода половин Варна

Авария остави без вода половин Варна  | StandartNews.com

Варна. Авария на магистрален водопровод остави в пика на сезона половин Варна без вода близо 12 часа. Засегнати са около 5000 домакинства в централната част на града, кварталите „Аспарухово „ и „Галата", както и местностите „Зеленика „ и „Прибой". Водопроводите са стари от 70 –те години на миналия век и дават средно на ден по 15 аварии, обясни шефът на В и К инж. Валентин Вълканов. Според него само в центъра на морската столица плачат за подмяна над 50-60 км стоманени ерозирали тръби, което струва много пари.

От преди година и половина с промените в Закона за водите мрежата е собственост на самата община, която не може да осигури финансиране на подмяната. Затова община Варна прие мастерплан, за да може да участва в европрограмите на МОСВ и МРРБ, припомни той.

В същото време МРРБ, което е мажоритарен собственик на В и К дружеството е изпратило писмо за свикване на извънредно общо събрание. Най–вероятно ще се иска оставката на инж. Валентин Вълканов, научи „Стандарт". За лоши финансови резултати и проблеми с магистралния водопровод до курортите беше отстранен и предшественикът му Веселин Русев.

Смяната и кадруването няма да решат проблемите с В и К, категоричен е Вълканов, който за последната година стабилизира финансовото състояние на дружеството. Но прибраните вземания от домакинства са 12 млн.лева. Като натрупаните сметки са по 200 лева, колкото е съдебната такса, за да се заведе дело срещу всеки неизряден клиент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай