Англичани гласуват за кмет на село Крушево

Англичани гласуват за кмет на село Крушево | StandartNews.com

Семейство от Англия е сред избирателите днес на частичните кметски избори в гърменското село Крушево. От 204 души, които имат право на вот за избор на управник, двама са англичани – съпрузите Ян Кенеди Додс и Лили Гилбърт. „В момента Лили е в родината си, но със сигурност Ян ще упражни правото си на глас. Те са активни хора, имат позиция. Вече са наши съселяни, няколко години живеят тук. Помагаме си взаимно", каза бившият кмет на селището Явор Белов.

Тъжен повод доведе до частичните кметски избори в село Крушево. Новоизбраният кмет на гърменското село Юлиян Качериев издъхна 17 дни след победата си. Той страдал от тежка болест, която не успял да пребори. 57-годишният мъж като кандидат на ГЕРБ победи на втори тур на 1 ноември миналата година опонентката си от ДПС Ангелина Качамакова. Той спечели с 93 на 85 гласа и с 52,25% бе избран за кмет на населеното място от ОИК-Гърмен.

Кандидат на ДПС за тези избори отново е Ангелина Качамакова. Нейни конкуренти на първия тур бяха Ибраим Камбер, който е изборът на ПП „Движение 21", и Юлиян Петаков, чиято кандидатура е издигната от Инициативен комитет. За балотажа днес опонент на Качамакова, която спечели 68 гласа, е Камбер, който получи подкрепата на 73 свои съселяни. Изборният ден започна нормално, няма подадени жалби, увериха от ОИК – Гърмен.

Английското семейство стана известно в края на 2013 година, когато отвори вратите на дома си в Крушево за бежанци от Сирия. Те приютиха в жилището си две сирийски семейства - шестима възрастни и 4 деца. Помогнаха им да си уредят по-бързо и необходимите документи.

"След няколко месеца заминаха за Германия. Но сега при нас е друг техен сънародник. Трябва да се помага на тези хора, които търсят убежище. Затова им даваме подслон от сърце и душа, добре дошли са при нас", твърдят Ян и Лили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай