200 хил. лв. от ловен туризъм реализира ДЛС „Женда” през 2013-а

За първи път през миналата година са ловували и гости от Индия и Перу

 200 хил. лв. от ловен туризъм реализира ДЛС „Женда” през 2013-а  | StandartNews.com

Кърджали. ДЛС „Женда" реализира ежегодни около 200 хиляди лева от ловен туризъм. Те са от отстрелни такси и услуги. Стопанството полага сериозни грижи за трофейните качества на животните. Периодично се внасят животни от Чехия, Австрия, Хърватска. Основните видове са дива свиня и муфлон.

„Имаме успехи при добиване и на трофеи от благороден елен", съобщи Радослав Боев, шеф на ДЛС „Женда". През януари т. г. в района е отстрелян благороден елен, оценен на 190 точка и сребърен медал, което е рекорд за стопанството и за Родопите.

Ежегодни в „Женда" идват между 30-40 чужди групи, най – вече от Германия, Австрия, Кипър, Гърция, но преобладават ловците от Турция. През 2013 г. са ловували и гости от Индия и Перу. „Останаха много доволни. Бизнесменът от Азия отстреля дива свиня и муфлон, обеща тази година да се върне като доведе и седемте си братя", коментира Боев. По думите му чуждите гости пристигат на-вече чрез туроператори, но има и директни клиенти. През последните години стопанството не е посещавано от известни политици, от шоумените чест гост бил Слави Трифонов.

Стопанството разполага с два ловни дома, има одобрен ценоразпис за ловуване по линия на ловен туризъм. От 600 до 5000 евро е таксата за отсгрел на муфлон, сумата се определя в зависимост от дължината на рогата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай