220 икономически престъпления за щети в Добрич

220 икономически престъпления за щети в Добрич | StandartNews.com

Окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов остро разкритикува работата на МВР и изпълнителната власт

Относително добро ниво на разкриевамеост на престъпленията отчете окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов на база на изготвения вече отчет за дейността на Прокуратурата за отминалата 2015 г. пред медиите, като съобщи, че на територията на областта са били регистрирани общо 2281 престъпления, от които разкритите са били 977 броя, което е 42.83 на сто. 220 са били регистрираните икономически престъпления от общия брой, като щетите от тях са били в размер на 478 хил. лв. "Нивото на икономическата престъпност е почти едно и също за последните три години, но това се дължи на спадът на икономиката в областта от една страна, както и на факта, че по данни на ГРАО за една година - 2015 г., 3 хил. души са напуснали Добричка област. Не на последно място държа да отбележа, че в няколко Районни управления в областта няма нито един служител с висше икономическо образование, който да може да работи и разкрива икономически престъпления" - каза Николов. Той като цяло разкритикува слабата работа на МВР, което от една страна, според него се дължи на огромното текучество, както в добричката дирекция, така и в цялата страна. "През 2015 г. една трета от разследващите полицаи са напуснали, а адвокатската колегия се е увеличила. Такава е ситуацията и в другите дирекции в страната.

В София за три години изцяло е подменен съставът на разследващите полицаи. Икономическите престъпления са основно за укриване на данъци. Окръжният прокурор на Добрич сподели, че работата на полицията не само в Добрич, а и в страната е изключително слаба по отношение на разкриването на каналите за акцизни стоки - алкохол и цигари. "В Окръжна прокуратура Добрич почти няма случаи за алкохол без бандерол, но за цигари има много и въпреки това досега освен дребните дилъри, които продават по един-два стека, никой не ми е дал отговор откъде идват тези цигари в страната - внасят ли се или са българско производство. Това ме навежда на мисълта, че има чадър над цигарите без бандерол" - коментира Николов. В отговор на питане окръжният прокурор сподели, че в момента прокуратурата извършва проверки по 5-6 сигнала, подадени за нарушения по Закона за обществените поръчки, като отказа коментар до приключване на проверките.

Освен работата на МВР окръжният прокурор на Добрич разкритикува и работата на изпълнителната власт, като сподели, че има намаление на броя на актовете за установяване на административно нарушение. "Допреди 4-5 години на един прокурор на ден му се налагаше да участва в над 20 такива дела дневно, а сега делата на прокурор на ден са едва 3-4 на брой. Това означава, че изпълнителната власт е абдикирала от контрола на обществения живот" - коментира Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай