Златото от Дъбене vs. маската на Терес

Вотът за топ 10 на най-големите археологически открития у нас започва на 2 август

Златото от Дъбене vs. маската на Терес | StandartNews.com

Едно позабравено златно имане влиза в надпревара с уникалната маска на Терес. Кинжалът и ювелирните 23-каратови нанизи, открити от тракторист край карловското с. Дъбене, ще се състезават за топ 10 на най-големите археологически открития на новото хилядолетие у нас наравно с находката на Георги Китов, златото на гетите от Свещари и хитовите съкровища от Синеморец и Златиница.

Референдум 2013 за Чудесата на България започва на 2 август. Стартът на националното електронно гласуване ще даде главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова в Провадия. На една ръка разстояние от разкопките на най-стария град в Европа - Провадия-Солницата "Стандарт" събира на една маса кметове, историци, археолози и експерти, за да набележи мерки за превръщането на Солницата в туристическа атракция. Форумът ще търси решения за подпомагането на археологическия сезон тази година. Една от целите му е да помогне на държавата в изработването на стратегия за подпомагане на планови разкопки. В момента изтънелият бюджет предвижда за тях само скромни суми от 5, 10 и 15 хил. лв. на обект.

Българите ще гласуват за 50 големи открития в периода 2000-2013 г. Обектите, находките и съкровищата са предложени от ръководителите на археологически екипи, директорите на музеи, експерти в общините и министерствата. Критериите за подбор са откритието да е направено в периода 2000-2013 г., да има широк научен и обществен отзвук, да създава предпоставки за развитие на културно-исторически туризъм.

Провадия-Солницата е един от обектите, получил най-много номинации на експертите за включване в националния електронен вот. Българите ще гласуват още за уникалните стенописи в Александровската гробница, големите открития на археолозите в Долината на тракийските царе, Старосел, Кози грамади, в тракийските светилища Перперикон и Татул. Във вота участват мощите на св. Йоан Кръстител, находките в крепостите Акра, Урдовиза, Поморийската гробница и др.

Форумът в Провадия се провежда с подкрепата на "Повадсол" ЕАД

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай